Varázserejűnek vélték egykoron a palástfüvet

Varázserejűnek vélték egykoron a palástfüvet

Csillogó cseppek.

A palástfű nagy levelei különösen reggelre gyűjtenek sok vízcseppet. A víz a levelek belsejéből származik és a guttációnak vagy cseppkiválasztásnak nevezett jelenség következménye. A növény vizet bocsájt ki, amikor a levegő magas páratartalma, telítettsége akadályozza a párologtatást.

palastfuvet varazserejunek 02

A cseppek gyémántként ragyognak a lágyszőrű palástfű levelének szélén. Ez a különös jelenség valamikor az alkimistákat annyira elbűvölte, hogy úgy vélték, a növény mágikus erővel bír, segíti őket az arany előállításában. Azóta persze tudjuk, hogy nem varázslat, hanem egy természetes jelenség áll a csillogó cseppek mögött. A guttáció egyébként más növényeknél is megfigyelhető, többek közt a káposztaféléknél és varjúhájaknál.

palastfuvet varazserejunek 03

A palástfüvet gyógyhatása miatt is használták, elsősorban női problémák esetén. Nyáron nyíló zöldessárga, illatos virágai laza fürtbe tömörülnek. A növény kedveli a nedves területeket, ezért kerti tó partjára is ültethetjük. Tápanyagban gazdag, humuszos földbe kerüljön, lehetőleg félárnyékos helyre. Bokros növekedésű, télálló.

palastfuvet varazserejunek 04

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?