Horvátország egyik legismertebb terméke a Vegeta.
A népszerű ételízesítő keveréket világszerte exportálják, Európától Ázsiáig, egészen a Csendes-óceánig több mint 40 országban használják a legkülönbözőbb ételek elkészítéséhez.
A házi Vegeta elkészítése nem bonyolult, és számos különböző recept alapján előállítható – próbáljuk ki például az alábbi a gyors és egyszerű változatot.
Hozzávalók
- 2 kg sárgarépa
- 2 kg petrezselyemgyökér + a zöldje
- 2 kg zellergumó + zellerszár
- 2 kg póréhagyma
- 2 kg só
Elkészítés
1. A zöldségeket mossuk meg, majd konyhai robotgéppel turmixoljuk apróra.
2. Adjuk hozzá a sót.
3. Jól keverjük össze.
A keveréket töltsük kisebb méretű, tiszta befőttesüvegekbe, zárjuk le, majd tároljuk hűvös helyen, ahol akár 12 hónapig is eltartható.
Fontos, hogy a házi Vegetánkat hűvös helyen tartsuk; a kamra megfelel a célra, ha elég alacsony a hőmérséklete. Egyéb esetben szerencsésebb, ha a hűtőben tároljuk a készítményt.