Mit kell tennünk, hogy virágot hozzon az éjkirálynő-kaktuszunk?

Mit kell tennünk, hogy virágot hozzon az éjkirálynő-kaktuszunk?

Meleg- és párakedvelő.

Az éjkirálynő-kaktusz (Selenicereus grandiflorus) nevét varázslatosan szép virágjáról kapta, amely éjjel bontja a szirmait.

A természetes élőhelyén (Mexikóban, Kubában, Jamaicában) a fákon csüngő epifita vagy a homokos, köves talajban nő. Vízszintesen, laposan vagy függőlegesen felfelé törve kúszik. A húsos hajtások 1-3 méter hosszúak, 2-3 cm vastagok. Első látásra nem ismerjük fel a növény különlegességét, egy átlagos kaktusznak tűnik.

ejkiralyno kaktuszunk viragot hozzon 02

A nevét arról az egyedülálló jelenségről kapta, hogy gyönyörű virágai mindössze pár órára, az éj közepén nyílnak. Általában a legalább 5 éves, idősebb növények bontanak szirmot. A bimbók kicsi, barnásfehér vattapamacsokra emlékeztetnek.

ejkiralyno kaktuszunk viragot hozzon 03

A virágok titokzatos ritmus szerint nyílnak ki, este 10 óra körül. Dél körül már felismerhetjük, hogy a bimbók nyílásban vannak, mert nagyon megduzzadnak. A virágok mindössze 3 órát vannak nyitva, majd elhervadnak, reggelre már elszáradnak. Az esemény általában június és szeptember között következik be.

ejkiralyno kaktuszunk viragot hozzon 04

Az éjkirálynő-kaktusz világos helyet igényel, a közvetlen napfény csak a téli hónapokban ajánlatos, hogy a növény elegendő fényt kapjon. Ideális a 22 vagy ennél több Celsius-fok számára. Ha a hőmérséklet 15 °C alá esik, a kaktusz szenved. Magas páratartalmon érzi jól magát, de ez nem elengedhetetlen a növekedéséhez.

Jó vízelvezető képességű, szerkezetileg stabil közeget igényel. Kaktuszföldbe ültessük, vagy homokkal és agyaggranulátummal kevert cserepesnövény-földbe. A fiatal növényeket évente ültessük át, az idősebbeket elegendő 3-5 évente. Figyeljünk arra, hogy a cserép elég nagy legyen, és tegyünk kúszást segítő rácsot is a növény mellé, hogy a hosszú hajtások növekedni tudjanak.

ejkiralyno kaktuszunk viragot hozzon 05

Tavasztól őszig tartsuk nedvesen a közeget, de ne öntözzük túl a növényt. A szobahőmérséklettől is függ, hogy milyen gyakran kell locsolnunk. A téli időszakban elegendő 3-5 hetente öntözni, így a gyökérlabda nem szárad ki teljesen.

Annak érdekében, hogy virágozzon ez a kaktusz, a rendszeres tápoldatozás nagyon fontos a vegetációs időszakban. A gyakoriságot a növény nagysága és a növekedés intenzitása határozza meg, kb. heti egy és havi egy között változhat. Speciális kaktusztápot vagy folyékony szobanövény tápot is használhatunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR