Kivi, füge, maracuja, indián banán: ősszel érő egzotikus gyümölcsök a kertben

Kivi, füge, maracuja, indián banán: ősszel érő egzotikus gyümölcsök a kertben

Így lesz bőséges a szüret.

Egyre többen próbálkoznak egzotikus déligyümölcsök ültetésével a házikertekben, a felmelegedés miatt már egyáltalán nem tűnik lehetetlennek itthon is fügét vagy kivit termeszteni. Ahhoz, hogy ősszel szüretelhessünk, nem át egy kicsit jobban megismerkedni ezekkel a fajokkal és fajtáikkal.

Füge

A ’Gustissimo®’ és a ’Twotimer®’ fajta kétszer hoz gyümölcsöt egy évben: először augusztus közepétől az azévi, majd októberben az előző évi hajtásokon. Mindkétszer piros gyümölcshúsú, különösen édes ízű fügéket szüretelhetünk.

A fügebokor helye legyen szélvédett, meleg és napos. Az első 2-3 évben a csemetéknek téli védelemre is szükségük van, szigetelőanyaggal takarjuk őket. Ahogy megerősödik a növény, 5-7 cm-es ágakat fejleszt, fagyállóvá válik, nem szükséges már védeni.

osszel ero egzotikus gyumolcsok 02

Passiógyümölcs (maracuja)

Ennek a növénynek már a virága is gyönyörű, nagy díszítőértékkel bír a kertben. A passiógyümölcs vagy maracuja nem télálló, de az ’Eia® Popeia®’ fajta nem kora tavasszal, hanem csak májusban hajt ki, így az enyhébb időjárásban már jól tud fejlődni. Ültessük napos helyre, támaszték elé. Júniusban hozza nagy, lila virágait. Decemberben kb. 10 cm-esre vágjuk vissza az évelőt, majd fedjük lombbal a tövét.

osszel ero egzotikus gyumolcsok 03

osszel ero egzotikus gyumolcsok 04

Kivi

A kivi a legkedveltebb déligyümölcsök közé tartozik. Különlegessége, hogy nem öntermékeny, ezért hím és nőivarú virágokkal rendelkező egyedeket is ültetnünk kell a kertbe. Álompárosításnak mondható a nővirágú ’Hayward’ és a hímvirágú ’Tomuri’ kettőse, utóbbi gyümölcsöt nem, csak virágot hoz. Ha egymás mellé ültetjük őket, október végétől aromás, ízletes kivit szüretelhetünk.

Ha kevés helyünk van a kertben, a ’SSolissimo® Renact®’ jó választás, aminek nincs szüksége hímivarú párra. A virágok megtermékenyítés nélkül is termést hozhatnak, de ez nem minden évben történik meg, és van, hogy kisebbek a fügék.

osszel ero egzotikus gyumolcsok 05

Indián banán (pawpaw)

Ez a gyümölcs egyre gyakrabban tűnik fel a hipermarketekben. Akár 200 grammot is nyomhat egy indián banán, amely első ránézésre a mangóra hasonlít. Belseje aranyszínű, krémes-édes gyümölcshússal, amiről könnyen lehúzható a vékony héj. Az íze pedig az ananász, mangó és banán keverékére emlékeztet. A ’Sunflower’ és a ’Prima’ fajta remekül nevelhető a házikertekben is. A 2-3 méterre megnövő fa egészen – 30 °C-ig télálló.

osszel ero egzotikus gyumolcsok 06
Virginia State Parks

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR