Paradicsom helytakarékos kertészeknek

Paradicsom helytakarékos kertészeknek

A lugasparadicsom szára folyamatosan nő és minden szárcsomón új emeletnyi virágfürtöt hoz. A leginkább helytakarékos paradicsomnövényeket adó fajták tartoznak ide.

A gyakorlottabb kertbarátok úgy válogatják össze a paradicsomfajtákat, hogy a kertjükben legyen néhány igen korán termő, ún. determinált fajtájú tövük, de az állomány zömét a folytonnövő, kicsit később érő, ám bőven termő fajta tegye ki. Ezekhez csatlakozott harmadikként néhány évvel ezelőtt a lugasparadicsom. Ezt Schott Péter ismerte fel és terjesztette el az egész országban oly módon, hogy az érdeklődőknek ingyen küldött vetőmagot. Ma már a vetőmagboltokban is kapható.

A lugasparadicsom a folytonnövő fajták közé tartozik; a szára folyamatosan növekszik, miközben minden szárcsomón úgy is mondhatjuk, hogy emeleten - egy virágfürt képződik. A legalsó fürt gyümölcsei már beértek, amikor a fölötte levőn még csak fejlődőben vannak, efölött kinyílt virágú fürt helyezkedik el, a negyedik-ötödik fürtön pedig csak virágkezdemények láthatók.

A magját március elején vessük el tejfölös pohárba. A magokat néhány órás áztatás, előcsíráztatás után kell 1-2 cm mélyen a földbe tenni. A kikelt növénykéket 2-3 lombleveles korukban egyenként ültessük át nagyobb edénybe; erre a célra igen jól beváltak a kiürült hypósflakonok, amelyek elég nagyok és magasak ahhoz, hogy bennük a palánták kifejlődjenek.

Az erős, fejlett, virágos palántákat május elején, közepén ültetjük ki mélyen felásott, elmunkált, tápanyagokkal bőségesen ellátott, napfényes kertrészbe. Az ültetéskor a palánta alsó, 20-30 cm-es részét vízszintesen 15-20 cm mélységű árokba fektetjük.

A lugasparadicsom szára három-négy méterre nő meg; alkalmas lugas vagy fóliaváz befuttatására is, de a legjobb, ha karókból gidát építünk, és a töveket a karók tövéhez ültetve a paradicsom szárát ezekre futtatjuk fel.

Magasra fognak nőni

Minden tövön csak egy, legfeljebb két szárat neveljünk fel; ha több fejlődne, akkor azokat tőből ki kell vágni, mert a bokor nagyon sűrű lesz, a bogyók késve érnek be, és nagyobb a gombás fertőzés veszélye is.

Az erőteljesen fejlődő lugasparadicsom-tövek igen sok hónaljhajtást fejlesztenek. Ezeket kezdeti állapotukban kézzel ki lehet törni. Ha megerősödtek, akkor késsel vagy ollóval kell kivágni őket.

A gyümölcsök a nyár közepén kezdenek érni, és folyamatosan szedhetők a fagyokig. 60-100 g-os a termésük. Héjuk vékony, húsuk tömött, igen kellemes ízű. Egy tövön 150-200 gyümölcs érik be, de előfordult olyan tő is, amelyről 500 érett gyümölcsöt takarítottak be.

A fagyok előtt a kifejlődött, de nem érett, zöld paradicsomfürtöket legalább 15 cm-es szárdarabbal együtt vágjuk le. Ha ezeket fagymentes, hűvös helyen (előszobában, kamrában, garázsban) felaggatjuk, akkor a rajtuk levő gyümölcsök fokozatosan beérnek, úgyhogy karácsonyig tudunk frissen érett paradicsomot fogyasztani.

Itt még érik egy kicsit

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR