Vírusos növények, nem gyógyultok meg

Vírusos növények, nem gyógyultok meg

Furcsa színes foltok, rajzolatok, süppedések jelzik a vírus jelenlétét. A gyümölcs pedig ízetlenné, szárazzá válik. Mit tehetünk?

Vírusos betegségek

Több száz növényfertőző vírust ismerünk, közülük többnek fás növények is gazdanövényei. Csonthéjas gyümölcsfajok (kajszi-, őszibarack, szilva, meggy, cseresznye, mandula) legveszélyesebb betegségét a szilvahimlő (PPV) vírus okozza. A fertőzött fák levelein klorotikus foltok, rajzolatok (lásd a fenti képet), a termésen besüppedő foltok, rajzolatok, őszibarack és sárgabarack terméshéján gyűrű alakú elszíneződések, sárgabarack maghéján jellegzetes gyűrűk és foltok a betegség tünetei.

Vírusos

A fertőzött fa termései ízetlenné, szárazzá válnak, elveszítik aromájukat, lédús, édes ízüket. Szilvánál gyakran zöld állapotban még érés előtt lehullik a gyümölcs.

Őszibarack PPV

Védekezés

A fertőzött fát meggyógyítani nem lehet, ezért a védekezés a megelőzésre alapoz. Vírusmentes oltványt vásároljunk. Az oltványt kísérő növényi útlevélen ez is fel van tüntetve. A PPV-t levéltetvek is terjesztik. Ismeretes, hogy az őszibarackot és szilvát különösen kedvelik a levéltetvek, ezeket a fákat rendszeresen kezelni kell levéltetvek ellen.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR