Visszavághatom-e a túlnőtt leandert?

Visszavághatom-e a túlnőtt leandert?

Mit tegyünk a túl magasra nőtt, felkopaszodott leanderrel?

A kérdés, vissza lehet-e vágni, és ha igen, milyen erősen egy majd' két méteres leanderbokrot?

A legtöbb kertésznek nem önmagában a leander magassága okozza a gondot, hanem az, hogy a növény, miközben nőtt, meg is csúnyult. Felnyurgult, az ágai alul mind csupaszok lettek, ráadásul sok esetben a várva várt virágzás is elmarad. Mi a teendő ilyenkor?

Kedvező körülmények között a leander erőteljes növekedésnek indul. Hogy esztétikus külsejét megőrizze és a méretét is ésszerű korlátok között tudjuk tartani, évente, a tél végén vagy kora tavasszal nem árt visszavágnunk. Természetesen nem az a cél, és nem is lenne ésszerű megoldás, hogy drasztikusan, kb. a felére visszametsszünk egy egyébként egészséges, termetes növényt.

leander visszavagasa 02

Ez alól a kifejezetten törpe növekedésű leanderfajták képeznek kivételt, amelyek legnagyobb magassága is mindössze 100-120 cm. Ezeket a fajtákat visszavághatjuk 80-100 cm magasra, szemben egy 2 méter magasra nőtt, bokros példánnyal, amelyet értelmetlen dolog lenne ugyanilyen magasra visszametszenünk.

Mindent összevetve, a túlnőtt, felnyurgult leandernek korrekciós metszésre van szüksége. A műveletet kezdjük azzal, hogy a vastag, fás szárak egyharmadát tőből kivágjuk. A megmaradt száraknak a negyedét metsszük le. A következő tél végén pedig, ha szükséges, távolítsunk el még néhány vastagabb, fás szárat, a többi hajtást pedig kis mértékben metsszük vissza.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?