Visszavághatom-e a túlnőtt leandert?

Visszavághatom-e a túlnőtt leandert?

Mit tegyünk a túl magasra nőtt, felkopaszodott leanderrel?

A kérdés, vissza lehet-e vágni, és ha igen, milyen erősen egy majd' két méteres leanderbokrot?

A legtöbb kertésznek nem önmagában a leander magassága okozza a gondot, hanem az, hogy a növény, miközben nőtt, meg is csúnyult. Felnyurgult, az ágai alul mind csupaszok lettek, ráadásul sok esetben a várva várt virágzás is elmarad. Mi a teendő ilyenkor?

Kedvező körülmények között a leander erőteljes növekedésnek indul. Hogy esztétikus külsejét megőrizze és a méretét is ésszerű korlátok között tudjuk tartani, évente, a tél végén vagy kora tavasszal nem árt visszavágnunk. Természetesen nem az a cél, és nem is lenne ésszerű megoldás, hogy drasztikusan, kb. a felére visszametsszünk egy egyébként egészséges, termetes növényt.

leander visszavagasa 02

Ez alól a kifejezetten törpe növekedésű leanderfajták képeznek kivételt, amelyek legnagyobb magassága is mindössze 100-120 cm. Ezeket a fajtákat visszavághatjuk 80-100 cm magasra, szemben egy 2 méter magasra nőtt, bokros példánnyal, amelyet értelmetlen dolog lenne ugyanilyen magasra visszametszenünk.

Mindent összevetve, a túlnőtt, felnyurgult leandernek korrekciós metszésre van szüksége. A műveletet kezdjük azzal, hogy a vastag, fás szárak egyharmadát tőből kivágjuk. A megmaradt száraknak a negyedét metsszük le. A következő tél végén pedig, ha szükséges, távolítsunk el még néhány vastagabb, fás szárat, a többi hajtást pedig kis mértékben metsszük vissza.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR