A japánbirs metszése: virágok és gyümölcsök kimaxolva

A japánbirs metszése: virágok és gyümölcsök kimaxolva

Itt az idő, hogy megmessük a japánbirset, hogy erős hajtásokat hozzon és szép, kompakt koronát neveljen. Így fiatalon tarthatjuk ezt a gyönyörű növényt és a virágain kívül gyümölcseit is élvezhetjük.

A japánbirs minden tavasszal csodaszép virágaival ajándékozza meg a kerttulajdonosokat. Vannak, akik kifejezetten a virágokból kifejlődő terméséért ültetik a növényt. Bár ez a szép cserje általában kevés gondozást igényel, a metszése elengedhetetlen a gazdag virágzáshoz és terméshozáshoz. Az alábbiakban ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

japanbirs metszese 01

A japánbirs metszése

A japánbirs metszésére az ideális időszak alapvetően az őszi hónapoktól kezdődően a tavaszi hajtások megjelenéséig tart. Ugyanez vonatkozik a tavasszal virágba boruló hasonló cserjék többségére. Egy kisebb alakító metszést pedig általában virágzás után is célszerű elvégezni. Az alapos metszést a téli hónapokban végezzük el, amikor a növény nyugalmi állapotban van.

Ha elmulasztjuk a metszést, a növény ágai túlnőttek, megnyurgultak lesznek. A metszés arra késztetni a növényt, hogy életerős új hajtásokat fejlesszen. Mivel a cserje csak az új hajtásokon fejleszt virágot, majd pedig termést, az új hajtások szerepe döntő. Vizsgáljuk meg közelebbről a kis oldalágakat: ezeken fejlődnek majd ki a virágok és a termés.

A helyes metszéssel elérhetjük, hogy a növény bőségesen teremjen.

japanbirs metszese 03

Tippek a japánbirs metszésére

A japánbirs metszésének egyik célja, hogy a növény közepét szabaddá, levegőssé tegyünk. Nézzük meg tehát, hogyan fejlődtek a belső ágak, és először itt végezzük el a metszést. A növény szempontjából az a legkedvezőbb, ha ezt télen, a nyugalmi állapot alatt végezzük el. Ne feledjük azonban, hogy mivel a cserje az egyéves hajtásokon hoz virágot, a téli metszéssel potenciálisan csökken a majdani bimbók száma.

Távolítsuk el a legidősebb ágak legfeljebb egynegyedét, legfőképp a földhöz közelieket. Vágjuk vissza a leghosszabb ágakat az oldalirányú rügyekig. Metszéskor természetesen az elhalt, sérült, valamint a túlzsúfoltan nőtt ágakat is metsszük ki. A művelethez mindig tiszta, hipós vízben lefertőtlenített metszőollót használjunk.

japanbirs metszese 02

Hogyan metsszük meg a túlnőtt japánbirst?

Ha a japánbirsünk már jó ideje, ne adj' isten évek óta nem lett megmetszve, nos, ilyenkor joggal merül fel a kérdés: mi legyen a megbokrosodott növénnyel? Az elvadult cserje megifjításának a legegyszerűbb módja, ha kora tavasszal egészen a földig visszavágjuk azt. A japánbirs egy alacsonyabb, de erős kis bokorrá nő vissza, amely temérdek virágot hoz.

A japánbirs ily módon való megújítására csak 3-5 évente kerítsünk sort, és eleve ne is próbálkozzunk vele, ha azt látjuk, hogy a cserjének több elhalt ága is van. Akkor lehet érdemes elvégeznünk a megfiatalítást, ha a cserje ágai fásak és igen gyéren terem. Tudnunk kell, hogy a visszavágás utáni első évben a növény egyáltalán nem fog virágot hozni.Arról, hogy a japánbirs termése ehető-e, Bálint gazda itt ír >>

felco shop hu 03A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?