A japánbirs metszése: virágok és gyümölcsök kimaxolva

A japánbirs metszése: virágok és gyümölcsök kimaxolva

Itt az idő, hogy megmessük a japánbirset, hogy erős hajtásokat hozzon és szép, kompakt koronát neveljen. Így fiatalon tarthatjuk ezt a gyönyörű növényt és a virágain kívül gyümölcseit is élvezhetjük.

A japánbirs minden tavasszal csodaszép virágaival ajándékozza meg a kerttulajdonosokat. Vannak, akik kifejezetten a virágokból kifejlődő terméséért ültetik a növényt. Bár ez a szép cserje általában kevés gondozást igényel, a metszése elengedhetetlen a gazdag virágzáshoz és terméshozáshoz. Az alábbiakban ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

japanbirs metszese 01

A japánbirs metszése

A japánbirs metszésére az ideális időszak alapvetően az őszi hónapoktól kezdődően a tavaszi hajtások megjelenéséig tart. Ugyanez vonatkozik a tavasszal virágba boruló hasonló cserjék többségére. Egy kisebb alakító metszést pedig általában virágzás után is célszerű elvégezni. Az alapos metszést a téli hónapokban végezzük el, amikor a növény nyugalmi állapotban van.

Ha elmulasztjuk a metszést, a növény ágai túlnőttek, megnyurgultak lesznek. A metszés arra késztetni a növényt, hogy életerős új hajtásokat fejlesszen. Mivel a cserje csak az új hajtásokon fejleszt virágot, majd pedig termést, az új hajtások szerepe döntő. Vizsgáljuk meg közelebbről a kis oldalágakat: ezeken fejlődnek majd ki a virágok és a termés.

A helyes metszéssel elérhetjük, hogy a növény bőségesen teremjen.

japanbirs metszese 03

Tippek a japánbirs metszésére

A japánbirs metszésének egyik célja, hogy a növény közepét szabaddá, levegőssé tegyünk. Nézzük meg tehát, hogyan fejlődtek a belső ágak, és először itt végezzük el a metszést. A növény szempontjából az a legkedvezőbb, ha ezt télen, a nyugalmi állapot alatt végezzük el. Ne feledjük azonban, hogy mivel a cserje az egyéves hajtásokon hoz virágot, a téli metszéssel potenciálisan csökken a majdani bimbók száma.

Távolítsuk el a legidősebb ágak legfeljebb egynegyedét, legfőképp a földhöz közelieket. Vágjuk vissza a leghosszabb ágakat az oldalirányú rügyekig. Metszéskor természetesen az elhalt, sérült, valamint a túlzsúfoltan nőtt ágakat is metsszük ki. A művelethez mindig tiszta, hipós vízben lefertőtlenített metszőollót használjunk.

japanbirs metszese 02

Hogyan metsszük meg a túlnőtt japánbirst?

Ha a japánbirsünk már jó ideje, ne adj' isten évek óta nem lett megmetszve, nos, ilyenkor joggal merül fel a kérdés: mi legyen a megbokrosodott növénnyel? Az elvadult cserje megifjításának a legegyszerűbb módja, ha kora tavasszal egészen a földig visszavágjuk azt. A japánbirs egy alacsonyabb, de erős kis bokorrá nő vissza, amely temérdek virágot hoz.

A japánbirs ily módon való megújítására csak 3-5 évente kerítsünk sort, és eleve ne is próbálkozzunk vele, ha azt látjuk, hogy a cserjének több elhalt ága is van. Akkor lehet érdemes elvégeznünk a megfiatalítást, ha a cserje ágai fásak és igen gyéren terem. Tudnunk kell, hogy a visszavágás utáni első évben a növény egyáltalán nem fog virágot hozni.Arról, hogy a japánbirs termése ehető-e, Bálint gazda itt ír >>

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR