Zöldségekkel is készíthető az egyszerű, dekoratív sopressini

Zöldségekkel is készíthető az egyszerű, dekoratív sopressini

Különleges formájú tészta.

Csernyikné Szabados Mariann  a Facebookon mutatta be impozáns formájú, vörösspenóttal készült tésztáját. A következőkben erről az egyszerű, de nagyon mutatós olasz ételről olvashatunk.

"Négygyermekes anyuka vagyok, 2 éve kezdtem tésztát készíteni. Számomra egyszerre hobbi és szerelem.

Sopressini vagy sopresine: olaszul "meglepetést" jelent, illetve "nyitott pénztárcának” is nevezik. Mivel tortellininek néz ki, de nincs benne töltelék, viszont a szószokat, tökéletesen megtartja. Végül is a szegények eledelének számított. A tészta könnyű, lágy, ízletes.

Olaszországban semolina lisztet (durum) használnak a tésztához. A tojás súlyának megfelelő mennyiségű lisztet duplázzák. A főzéshez forrásban lévő, sós vizet használnak. 10 dkg tésztához 5 dl vizet számolnak. A tészta összetapadását a megfelelő mennyiségű víz használatával kerülik el. Úgynevezett "al dente" állapotig főzik a tésztát, a közepén érezni, hogy száraz. Ha megfőtt erre az állapotra, szűrik és azonnal megforgatják az előre elkészített szószban.

Én nem használok durum lisztet. Jó minőségű réteslisztet használok. Néha eltérek az eredeti recepttől, néha nem - mikor hogy kéri a család. Ha eltérek, akkor puha lesz a közepe is a tésztának főzés után.

1 kg lisztbe 6 db saját házi tojást teszek, és egy kis olívaolajat, végül annyi vizet, hogy ne legyen lágy a tészta, hanem jól gyúrható legyen. A tojásokat természetesen fertőtlenítjük, egyesével felütjük egy kis tálkába, így, egyesével tesszük a liszthez.

sopressini keszitese 03

Elkészítéséhez, a begyúrt tészta nyújtásához szükséges egy nyújtógép. Ezen a legvékonyabb fokozat előttivel kell kinyújtani. Többkerekes tésztavágót használok a vágáshoz, de megfelel a sima derelyemetsző is.

sopressini keszitese 02

sopressini keszitese 04

A kinyújtott tésztát 4,5*4,5 cm-es kockákra vágjuk, de lehetnek a kockák kisebbek is. Vágás után következik a hajtogatás.

sopressini keszitese 05

sopressini keszitese 06

sopressini keszitese 07

A szárítás szellős helyen, de nem napon, lassan és szárítókereten történik.

sopressini keszitese 08

Az olívaolajjal készült tésztát tapasztalatom szerint 3 hónapig lehet tárolni, az olaj nélküli tésztát pedig 1 évig. Száraz helyen, papírtörlővel bélelt papírdobozban tárolom.

sopressini keszitese 09

sopressini keszitese 10

Mindenféle szósszal, pörkölttel, hagyományos magyar ételként fogyasztjuk köretként. Alkalomadtán, ha a gyerekek kérik, levesbetétként is szeretik."

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?