Kóstoltad már? Így készül Panni házi kovászos káposztája!

Kóstoltad már? Így készül Panni házi kovászos káposztája!

Sokan még csak nem is hallottak róla, pedig aki egyszer elkészíti, később is el fogja.

Olvasónk, Richter Panni  konyhájában immár három évtizede rendszeresen készül kovászos káposzta – családja, s főképp unokái nagy örömére. Erről mesél most részletesen:

Pesten laktunk társasházban. Az egyik lakónál heti rendszerességgel láttam az ablakpárkányára kitéve üvegben káposztát. Megkérdeztem, hogy mi ez? Elmondta, recepttel együtt. Azóta, 30 éve sűrűn készítek kovászos káposztát, most 60 éves vagyok. Még télen is elkészítem meleg lakásban, ilyenkor tovább kell érlelni.

kovaszos kaposzta 03

Így készül a kovászos káposzta

Az üveg aljára kapor kerül, arra gyalult káposzta és belevágva kb. 6 gerezd fokhagyma. Forró, sós vizet öntök rá. Tetejére kaprot és kenyeret teszek.

Fontos, hogy a kenyeret egy nap után kidobom belőle és két napig még így érlelem melegen napon kinn.

Azután a saját leszűrt levében hűtőbe teszem fogyasztásig. Nálam egy nap alatt elfogy, így nem tudom, pontosan mennyi ideig állna el.

kovaszos kaposzta 02

Sültekhez, pörköltekhez, de leginkább csak magában esszük. Két napnál tovább még nem volt meg, mert megettük. Főleg az unokák szeretik. A legutolsó készítés, egy 5 literes üvegnyi 30 perc alatt fogyott el, 8 személy ette csak úgy magában. Eltárolni még nem tudtam hosszabb ideig!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR