Egyszerű, de nagyon intenzív ízű ételízesítő sokak kedvence, az Erős Pista.
Saját maga termesztette paprikából készített Hoffmann-Kovács Anita Erős Pistát, az alábbiakban elárulja a pontos receptet és a készítés mikéntjét.
A receptet kolléganőmtől kaptam, mivel sok erőspaprikám lett az idén és nem tudtam vele mit kezdeni, így ez egy jó ötletnek tűnt a tartósítására.
A paprika
Az Erős Pistát túlnyomó részt cseresznyepaprikából készítettem. Volt benne egy indiai fajta chili. Ezt a fajtát még korábban Indiából kaptam és a magját azóta is minden évben elültetem, de abból többet nem raktam bele, mert nagyon erős.
Nagyjából 10 bokor cseresznyepaprikám van, plusz a szomszédtól is kaptam, mert neki is sok lett. A paprikát szabadföldben neveltem, Északkelet-Magyarországon, a Mátra lábánál. Napos helyen, de gyümölcsfa alá ültettem, hogy ne égjen ki a nagy melegben. Tápoldatot és egyéb növényvédőket én nem használtam.
Így készül
Erőspaprika és nem jódozott só. Én tehát cseresznyepaprikát és egy indiai fajta chili paprikát használtam, ami elég erős. Le kell darálni az erőspaprikát és a mennyiség 20 százalékának megfelelő sóval összekeverni, megvárni míg feloldódik a só és üvegekbe helyezni.
Még első alkalommal készítettem, így pontosan nem tudom, meddig áll el, de a só tartósít, így valószínűleg sokáig, vagy hűtőbe is helyezhető.
Jelenleg 5 üveggel lett, ami Erős Pistából elég sok. Levesbe tesszük ízesítőnek, annak, aki szereti az erőset!