Így készül a zakuszka – lépésről lépésre egyenesen Erdélyből

Így készül a zakuszka – lépésről lépésre egyenesen Erdélyből

Olvasónk, az erdélyi Szatmárhegyen élő Fodor Anikó mutatja be, hogyan készíti sokak kedvencét, a zakuszkát.

A zakuszka készítését anyósomtól tanultam, mivel a férjem egyik kedvence, így én is szerettem volna megtanulni. Lassan nyolc éve minden évben elkészítem. Van olyan, hogy három adagot is szoktam, mert hamar elfogy!

Zakuszka hozzávalói

  • 4 kg piros gogos paprika (paradicsompaprika – szerk.) vagy bármilyen más, csak piros legyen. Én ebből szoktam, mert jó húsos.
  • 4 liter zsenge paszuly vagy ha nincs, akkor lehet helyette 1 kg szárazat tenni.
  • 4 nagy fej hagyma
  • 1 liter paradicsomlé
  • 1 liter olaj
  • só, bors
  • babérlevél

zakuszka 02

Elkészítése

Úgy szoktam kezdeni, hogy minden hozzávalót ledarálok. Egy nagyobb lábasba bele teszem az 1 liter olajat, és a hagymát kezdem sütni, míg üveges lesz. Hozzáteszem a ledarált piros paprikát meg egy evőkanál sót és addig sütöm, míg megpuhul a paprika.

zakuszka 03

Hozzáteszem a paszulyt és a paradicsomlének a felét, aztán meglátom, hogy milyen sűrű, és ha még kell, a többit is!

Hozzáadom a babérlevelet, borsot, s ha még kell, sót. Folyamatos keverés mellett kb. 30 percig sütöm egybe – én úgy tanultam, míg feljön az olaj a tetejére.

Üvegekbe rakom és másnapig szárazdunsztba teszem. Ebből az adagból 8 üveggel lesz. Én a hűvös kamrába teszem és van olyan, hogy még tavasszal is találok elbújva a többi befőttek közt és semmi baja.

zakuszka 04

Itt a környékünkön nagyon szeretjük, és az én tudomásom szerint sokan el is készítik télire! Mi kenyérre kenve imádjuk, férjem még pici szalonnával eszi és igen finom úgy is!

zakuszka 05

Természetesen minden hozzávaló a mi kis kertünkben terem. Nagyon szeretek befőzni mindent, ami van a kertben, mert így tanultam édesanyámtól és tudom, hogy mit eszem és adok a kisfiamnak.

zakuszka 06

Nagyon jó étvágyat kívánok, Fodor Anikó Szatmárhegyről!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR