Olvasónk, az erdélyi Szatmárhegyen élő Fodor Anikó mutatja be, hogyan készíti sokak kedvencét, a zakuszkát.
A zakuszka készítését anyósomtól tanultam, mivel a férjem egyik kedvence, így én is szerettem volna megtanulni. Lassan nyolc éve minden évben elkészítem. Van olyan, hogy három adagot is szoktam, mert hamar elfogy!
Zakuszka hozzávalói
- 4 kg piros gogos paprika (paradicsompaprika – szerk.) vagy bármilyen más, csak piros legyen. Én ebből szoktam, mert jó húsos.
- 4 liter zsenge paszuly vagy ha nincs, akkor lehet helyette 1 kg szárazat tenni.
- 4 nagy fej hagyma
- 1 liter paradicsomlé
- 1 liter olaj
- só, bors
- babérlevél
Elkészítése
Úgy szoktam kezdeni, hogy minden hozzávalót ledarálok. Egy nagyobb lábasba bele teszem az 1 liter olajat, és a hagymát kezdem sütni, míg üveges lesz. Hozzáteszem a ledarált piros paprikát meg egy evőkanál sót és addig sütöm, míg megpuhul a paprika.
Hozzáteszem a paszulyt és a paradicsomlének a felét, aztán meglátom, hogy milyen sűrű, és ha még kell, a többit is!
Hozzáadom a babérlevelet, borsot, s ha még kell, sót. Folyamatos keverés mellett kb. 30 percig sütöm egybe – én úgy tanultam, míg feljön az olaj a tetejére.
Üvegekbe rakom és másnapig szárazdunsztba teszem. Ebből az adagból 8 üveggel lesz. Én a hűvös kamrába teszem és van olyan, hogy még tavasszal is találok elbújva a többi befőttek közt és semmi baja.
Itt a környékünkön nagyon szeretjük, és az én tudomásom szerint sokan el is készítik télire! Mi kenyérre kenve imádjuk, férjem még pici szalonnával eszi és igen finom úgy is!
Természetesen minden hozzávaló a mi kis kertünkben terem. Nagyon szeretek befőzni mindent, ami van a kertben, mert így tanultam édesanyámtól és tudom, hogy mit eszem és adok a kisfiamnak.
Nagyon jó étvágyat kívánok, Fodor Anikó Szatmárhegyről!