10 jel, ami arra utal, hogy le fog robbanni a paradicsombokor

10 jel, ami arra utal, hogy le fog robbanni a paradicsombokor

A paradicsomra és paprikára rengeteg veszély leselkedik a kertben. Szerencsére mindegyikre figyelmeztet egy-egy intő jel.

Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor napról-napra figyeljük és ápolgatjuk a paradicsom töveket, és közben más is rá feni a fogát, ráadásul meg is előz minket a paradicsom felfalásában. Íme a gyanúsítottak!

Paradicsom-kárkép – Nyomozzuk le a károsítót!

A paradicsomon számos kártevő és kórokozó megjelenhet. Amikor paradicsomot vagy paprikát termesztünk gyakorta észre vesszük, hogy különböző torzulások keletkeznek rajtuk. Ezek lehetnek a levélen, a teljes hajtásrendszeren és a termésen is. Az ún. mézharmat vagy korompenész is ugyanezt a károsítót jelenti, ami nem más, mint a levéltetű jelenléte. A mézharmat egy ragadós felületű, hol fényes, hol szürkés-fényes bevonat, mely a levéltetvek ürüléke.

Amikor a korompenészen kívül szívásnyomokat is felfedezünk, akkor a molytetvek is gyanúsak lehetnek.

Gyakorlatilag ezzel a lényeges kártevők meg is vannak, de gombás fertőzésből annál többet találunk.

A világos vagy barna foltok, a fonákon lévő fekete pontok, száradások gombabetegségek jelenlétére utalnak. Ilyen például a szeptóriás levélfoltosság is.

Szeptória

A paradicsomvész jele a szürkészöld foltok megjelenése, és a fonákon a világos penészkiverődés.

A barnuló levelek lehullása a baktériumos hervadást jelzik.

A mozaikfoltosság vírus jelenlétére utal, de gyakorlatilag ez házikerti viszonylatban nem szokott gondot okozni.

A változékony időjárás és a tápanyagtöbblet is okozhat problémákat: ekkor a levelek összesodródnak és növekedési zavarok lépnek fel.

Az egyik legbosszantóbb kór a paradicsom húsának barna foltjaival jelez nekünk, hogy ideje védekezni. A paradicsomvész ellen rézoxikloriddal (0.05%) védekezünk 8-10 naponta szükség esetén.

Beteg

A feketerothadáskor a gyümölcs egyik oldalán fekete foltok jelennek meg. Főleg csapadékos időben számíthatunk erre a betegségre. Réztartalmú szerekkel permetezzünk ellene védekezésképpen.

Amikor a szürkés-fekete foltok helyett fehérszegélyű, besüppedt barna foltok lesznek az a baktériumos hervadásra utal. Ebben az esetben célszerű a beteg növényeket eltávolítani, erős fertőzés esetén réztartalmú szerrel permetezzünk, hogy a betegség ne terjedjen tovább.

Összefoglalásként elmondható, hogy a paradicsom érzékeny a hidegre és a nedvességre. Ha ezektől meg tudjuk kímélni, akkor a fenti betegségeknek is ellenállóbb lesz a növényünk. Jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük és adjunk elegendő komposztot a paradicsomnak, mert az ebben található tápanyagokat jól hasznosítja. Így kapunk erős növényeket, és betegségekre ellenálló, egészséges veteményeskertet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR