10 kerti termés, amitől fűbe haraphat a kutyánk

10 kerti termés, amitől fűbe haraphat a kutyánk

Ezektől a szinte minden kertben megtalálható növényektől az embernek kutya baja, de a kutyának rossz napja lesz.

A kutyatulajdonosok gyakran adnak kedvenceiknek a saját ételükből egy kis kóstolót. Nem képeznek ez alól kivételt a különböző gyümölcsök és zöldségek sem. Igen egészségesek, ezért azt feltételezzük, hogy a kutyusokra is ugyanilyen kedvező hatással vannak. Ez – bár a legtöbb esetben igaz – nem jelenti azt, hogy minden egyes esetben így is van.

Sőt, vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek kifejezetten mérgezőek a kutyákra nézve. Ha azt tervezzük tehát, hogy kedveskedünk a kutyánknak egy kis különleges harapnivalóval, bizonyosodjunk meg róla, hogy semmi olyat nem adunk négylábú kedvencünknek, ami az alábbi listán szerepel!

kutyakra veszelyes novenyek 02

1. Szőlő és mazsola

Az, hogy a szőlő és mazsola mérgező a kutyákra, az állattulajdonosok egyre szélesebb körében ismert tény. Bár a kutyák között vannak olyanok, amelyek tünetek nélkül elfogyasztják a szőlőt, illetve mazsolát, az ezzel való kísérletezgetés egyszerűen nem éri meg a kockázatot. Legfőképpen azért nem, mert a szőlő vagy mazsola fogyasztása visszafordíthatatlan vesekárosodáshoz vezethet. A legjobb, amit tehetünk tehát, hogy a kutyánk számára nem hozzáférhető helyen tartjuk a szőlő és a mazsolát.

2. Vöröshagyma és fokhagyma

Bár egyesek úgy vélik, vannak előnyei, ha fokhagymát etetünk a kutyánkkal, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a fokhagyma valójában még veszélyesebb is, mint a vöröshagyma. A lényeg, hogy mindkét zöldségféle komoly problémákat okozhat a kutyának. A vöröshagyma vagy fokhagyma okozta mérgezés tünetei között szerepel a levertség, fokozott szívműködés és légzésszám, sápadt íny, de még az eszméletvesztés is.

kutyakra veszelyes novenyek 03

3. Cseresznye

Számtalan cseresznyefajta létezik, amelyek mindegyike igen közkedvelt gyümölcs. Ez nem csoda, hiszen mindnek nagyon finom az íze! Míg a gyümölcshús biztonságosan etethető a kutyával, a magok és a növény maga közepesen mérgező: légzési elégtelenséget, valamint az állat pusztulását is okozhatja. A magok és a növény további részei ugyanis mérgező cianidot tartalmaznak. Tartsuk tehát a kutyát távol a cseresznyefától, ha pedig adunk a terméséből kedvencünknek, csakis kimagozott gyümölccsel kínáljuk meg. (Ugyanez vonatkozik a meggyre is.)

4. Gomba

Bár a gombaféléknek csak egy kis része veszélyes a kutyákra, fontos, hogy tudjuk, nem etetünk-e véletlenül mérges gombát a kutyával, ha valaha is úgy döntünk, hogy megkóstoltatjuk az ízét. Ha nem tudjuk meghatározni, milyen gombáról is van szó tulajdonképpen, rendkívül fontos, hogy azonnal a gomba elfogyasztása után vigyük a kutyát állatorvoshoz. A gomba okozta mérgezés végzetes is lehet, amit rohamok, remegés, illetve szervi elégtelenség előz meg.

5. Ribizli

Bár sokan tisztában vannak azzal, milyen súlyosan mérgező a szőlő és a mazsola a kutyákra, a ribizli mérgező mivolta egyeseket meglepetésként érhet. Igen, a ribizli ugyanolyan súlyos toxicitást idézhet elő, mint a szőlő és a mazsola. Akkor is, ha nem tapasztalunk hirtelen hányást és hasmenést, miután a kutya ribizlit evett, vigyük állatorvoshoz. Csakúgy, mint a szőlő, a ribizli is súlyos veseelégtelenséget okozhat.

kutyakra veszelyes novenyek 04

6. Nyers és zöld burgonya

Meglepőnek tűnhet, tekintve, hogy a burgonya gyakran megtalálható a jó minőségű kutyatápokban is. Az éretlen, zöld színű, illetve a nyers burgonya azonban megbetegítheti a kutyát. A helyzet, hogy ezek fogyasztása az emberre nézve is ugyanilyen veszélyes! Kutyák esetében a burgonya okozta mérgezés tünetei között szerepel az émelygés, hányás, görcsrohamok, valamint a szabálytalan szívműködés.

7. Sárgabarack

A cseresznyéhez hasonlóan a sárgabarack magja, levelei és ágai mérgezőek a kutyákra. Míg a gyümölcshúsból káros hatások nélkül adhatunk a kutyának, körültekintően kell eljárnunk, ha a növény többi részéhez is hozzáfér a kutya. Ez a növény is tartalmaz cianidot, amely a szervezetbe kerülve légzési elégtelenséget és halált is eredményezhet.

kutyakra veszelyes novenyek 05

8. Rebarbara

Bár a rebarbarából számos finomságot készíthetünk magunknak, kétlábúaknak, soha ne adjunk belőle kutyánknak! A zöldség levelének és szárának fogyasztása ugyanis elvonja a kutya szervezetéből a kalciumot. Ez pedig veseelégtelenséghez, valamit egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

9. Almamag

Az alma szintén azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyek általában biztonságosan adhatók a kutyának, etetésük mégis külön odafigyelést igényel. Az alma magjai ugyanis cianidot tartalmaznak, ami rendkívül mérgező a kutyákra nézve. Bár tetemes mennyiségű almamagot kellene ahhoz megennie egy kutyának, hogy az bármilyen tünetet okozzon, nem példa nélküli az eset. Sok kutya szinte bármit képes megenni! Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy kutyánk rendszeresen rájár az almára, gondoskodjunk róla, hogy semmiképp ne ehessen belőle túl sokat. Ha jutalomfalatként kapja a kutya, "jobb félni, mint megijedni" alapon először távolítsuk el az alma magházát.

kutyakra veszelyes novenyek 06

10. Paradicsombokor

Míg maga a piros paradicsomszem kedvezően hathat a kutya egészségére, a növény maga meglehetősen mérgező. A növény szára és levelei, valamint az éretlen termések emésztőszervi panaszokat okozhatnak a kutyáknál. Bár a kutyának igen sokat kellene elfogyasztania ahhoz, hogy annak hatása valóban veszélyt jelentsen számára, a legjobb, amit tehetünk, hogy megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket, hogy kutyánk a kertben ne férjen a paradicsom közelébe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR