10 meglepő dolog, amit nem tudtál a kertedről

10 meglepő dolog, amit nem tudtál a kertedről

A szirmok, a levelek, a föld számtalan érdekes titkot rejt, amelyek mind csak arra várnak, hogy a lelkes kertészek sorra megfejtsék, felfedezzék azokat.

A kertészkedés nem szimpla elfoglaltság – kell hozzá érzék, kitartás, elkötelezettség, de még egy kis szerencse is a különböző dísznövények és zöldségek sikeres neveléséhez. Míg egyes növények gondozása körülményes lehet, másoké kifejezetten szórakoztató, sőt bámulatra méltó. És mivel egy igazi kertész mindent tudni akar a kertről, következzen most néhány meglepő tény, amelyre méltán rácsodálkozhatunk:

1. A napraforgó tányérja nem egyetlen virág

Ha közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy összesen mintegy 1000-2000 apró, kis virágból áll a napraforgó hatalmas fészekvirágzata: a körben elhelyezkedő sárga, nyelves virágokból, valamint a középen található barna, csöves virágokból.

2. Egyetlen teáskanál kerti talajban több a mikroorganizmus, mint ahány ember él a Földön

Juj, ez mozoooog! De hogy komolyra fordítsuk a szót: a mikrobák elengedhetetlenek ahhoz, hogy a talajban mindig legyen elegendő tápanyag a fejlődő növények számára.

3. A növények reagálnak a hangokra

Eddig is sokan voltak, akik beszélgettek kedvenc növényeikkel. És nem is tették rosszul: kutatások bebizonyították, hogy például a zene vagy az emberi hang kiváltotta rezgés hatással lehet a növények növekedésére. Kísérlet is bizonyította: két melegház közül az egyikben teljes csend volt, míg a másikban kellemes háttérzenét játszottak a növényeknek. A végeredmény pedig nem meglepő: a zenehallgató növények jobban, szebben fejlődtek!

4. A pillangók számára vonzóbban lehetnek a kerti gyomok, mint a virágok

A pillangók nem elsősorban a színes virágok miatt kedvelik a kertünket – sokkal inkább a nektár és az illatanyagok vonzzák őket. A pitypang és a lóhere például a pillangók legkedvesebb növényei közé tartoznak.

10 meglepo teny 02

5. Egy kis szódabikarbónától édesebb lesz a paradicsom

Ha a paradicsom töve körül a talajt rendszeres meghintjük egy kis szódabikarbónával, csökken a talaj savassága, ennek eredményeképpen pedig a termés édesebb lesz.

6. Kedvenc gyümölcseink egy része tulajdonképpen a rózsák családjába tartozik

Az alma, a körte, az őszibarack, a cseresznye, a meggy, a málna és az eper mind-mind a rózsafélék (rosaceae) népes családjába tartozik, csak hogy néhányat említsünk a rózsák közismert "unokatestvérei" közül.

10 meglepo teny 03

7. Egyes orchideák illata fimon ételekre emlékeztet

Vajon hányan tudták, hogy a vanília egy bizonyos orchideafajta leszármazottja? És nem ez az egyetlen édes illatú fajta. Létezik csokoládé, citrom, de még fahéj illatú hibrid is!

8. A talaj pH-értékének módosításával megváltoztathatjuk a hortenzia színét

A lúgosabb kémhatású talaj rózsaszínes, míg a savas talaj kékebb virágokat eredményez. Ha tehát kék virágú hortenziát szeretnénk, nincs más dolgunk, mint növelnünk a talaj savasságát: adjunk hozzá szerves anyagokat, például tojáshéjat vagy kávézaccot, illetve magas savtartalmú műtrágyát. A változás nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni, de ha türelmesek vagyunk, végül meg fog mutatkozni kísérletünk eredménye.

10 meglepo teny 04

9. Az őzek 2-2,5 méter magasra is fel tudnak ugrani

Lehet, hogy nekifutásból, de az őzek mégiscsak át tudnak ugrani még egy magasabb kerítésen is. Ha tehát gyakoriak a kertünk környékén az őzek, ültessünk például szúrós cserjét a kerítéshez, hogy távol tartsuk a vadakat a növényeinktől. A különböző lámpák és szélcsengők szintén jó szolgálatot tehetnek.

10. Nem kell a komposztálás híveinek lennünk ahhoz, hogy növényeinket komposzttal lássuk el

Nevezhetjük kis csalásnak is, de beválik: kávézaccot, tojáshéjat, feldarabolt banánhéjat és más szerves anyagokat (komposztálás nélkül) közvetlenül a talajba is bedolgozhatunk. Lebomlásuk során ellátják a növényeket a szükséges tápanyagokkal. Már korábban beültetett ágyások esetén a szerves anyagokat szórjuk az ágyás tetejére, majd takarjuk be egy réteg földdel.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?