13 tipp a muskátli teleltetéséhez

13 tipp a muskátli teleltetéséhez

A hobbikert.hu olvasói összedugták virtuális fejüket a muskátli teleltetéséről szóló cikk kapcsán és fantasztikus ötleteket adtak egymásnak a közös cél érdekében: minél több idei muskátli érje meg a jövő tavaszt.

1. Marika néni tippje:
Fűtetlen előszobában telelteti Marika néni a muskátlit, nagy földdel teli edényekben. A futót, cserepest és földbe kiültetettet egymás mellett, ugyanúgy. A fagyok előtt néhány nappal kezdi a munkát, egész télen csak néhány alkalommal locsolja a töveket. Tavaszra a leveleiket elveszítik, de túlélik a telet. Tavasszal új levelek fejlődnek a töveken, és csak ezt követően ülteti ki a szabadba őket.

2. Erzsébet (H) tippje:
A lógatásos módszer csak akkor működik, ha régi típusú, nedves levegőjű a pince. Egyébként elszárad az egész. Sok tövet egymás mellé téve jobb eredmény érhető el. A virágládában is teleltethető a muskátli, átültetés nélkül, ha megfelelők a körülmények a pincében.

3. Etelka tippje:
A tél végén, februárban a teleltetett tövek mellett kis cserepekben új hajtásokat indítok. Ezzel pótolom a télen elpusztuló töveket.

4. Dellamarióné tippje:
A töveket az eredeti cserepükben hagyom, visszametszem mindegyiket egy kissé a teleltetés előtt. A pincében telelnek, kora tavasszal friss földet kapnak. Gombaölő-szerrel permetezem.

Muskátli

5. Éva tippje:
Úgy kezeltem a muskátlit, mint a többi szobanövényt. A fűtött szobában teleltettem, öntöztem rendesen. A levelei egy részét elveszítette, de még most is gazdagon virágzik a kertben!

6. Andrea tippje:
Ötvözöm a módszereket: a törpe muskátliból dugványokat vágok. Egy részüket fejjel lefelé teleltetem, egy másik részüket cserepekbe összerakva. Mindig sok a túlélő.

7. Mihály tippje:
A fűtetlen garázsban akasztom fel fejjel lefelé a töveket. Nagyon párás a levegő, az autóról leolvadó hó és jég miatt, úgyhogy öntözni sem kell. Minden évben megmaradnak, februárban már hajtani is kezdenek.

8. Erzsébet és Éva közös tippje:
Nekem az vált be, ha sok fény éri a töveket. Nagyon hideget tartok, csak akkor fűtök, ha kemény mínuszok lennének a töveknél. Bujtásokat én is készítek. Minél több télen a fény, annál gyorsabban jelennek meg az első bimbók tavasszal - ezt figyeltem meg.

9. Szabó Jenőné tippje:
Már augusztusban megkezdem a munkát azzal, hogy árnyékba ültetem a töveket, pl. szőlőlugas mellé. Szeptemberre gyökeresednek, októberben pedig virágföldbe ültetve 8-10 fokos fűtetlen szobába helyezem a cserepeket. Tavasszal (áprilisban) nincs más dolgom, csak a bimbózó muskátlit kitenni a szabadba a helyére. Ha nagyon nyurgul télen, kissé visszametszem.

10. Erzsébet tippje:
Októberben rakom el a töveket a pincébe, a saját cserepükben. Március közepén már ki is hozom őket, ekkor visszametszem ollóval, és kéthetente tápoldatozom. Egész nyáron virágoznak!

Vissza az ablakba

11. Gábor tippje:
A fagyok elől a pincébe viszem az egész balkonládát. Legközelebb tavasszal nézek rá, visszavágom, a száraz leveleket eltávolítom. Egy héttel később, amikor látszik, melyik tő pusztult el, tovább ritkítom, 2-3 rügyre visszavágom, a tetejére friss földet teszek. 6 év alatt csak pár tő pusztult így el, nagyon jól működik.

12. Márta tippje:
Papírdobozba csomagolom a töveket, egymás mellé minél többet, majd a pincébe viszem. Februárban a száraz leveleket leszedem, visszametszem. Lavórba teszem, 5 napig áztatom, majd erkélyládába ültetem a töveket és az ablakba rakom.

13. Irén tippje:
Félfutó muskátliról szeptember első felében 5-10 cm-es hajtásokat szedek, amelyeket az elágazásoknál török le. Balkonládába ültetem 5 cm-es távolságra, gyökeresedni. A fagyok beálltáig a kertben hagyom (félárnyékban), majd tavaszig fagymentes helyen tartom. Áprilisban ültetem szét, így mindig friss növényeim vannak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR