13 tipp, hogy miként költsünk kevesebbet a kertre

13 tipp, hogy miként költsünk kevesebbet a kertre

Átgondolt megoldások.

Nehéz idők járnak, takarékoskodunk, nem csak a lakásban vagy a konyhában, de a kertben is. Most fedezzük fel, hogy milyen sok apróságon spórolhatunk. Összeszedtünk egy csokorra valót, hátha te is találsz köztük új ötleteket!

1. Csalogassuk a kertbe a hasznos élőlényeket

Rengeteg kemikáliát és vegyszert megspórolhatunk, ha olyan kertet alakítunk ki, ahol a hasznos szervezetek jól érzik magukat: a beporzók, rovarok, méhek, pillangók mellett a sünök, gyíkok és különféle giliszták is. A biológiailag egyensúlyban lévő kertben sokkal kevesebb a munkánk is. Éppen ezért ne törekedjünk makulátlan díszkertre, hanem hagyjunk levélkupacokat, száraz virágokat, gallyakat, különféle "élettel teli" helyeket.

koltsunk kevesebbet a kertre 02

2. Vessünk vadvirágos rétet

Állandóan nyírni és karbantartani a gyepet nem csak fárasztó, de nagyon sok energiát, áramot, vizet is igénylő munka. Ha ehelyett legalább foltokban vadvirágos rétet alakítunk ki, sokat spórolhatunk a költségeken. Nem beszélve arról, hogy így méhbarát területhez jutunk!

koltsunk kevesebbet a kertre 10

3. Használjuk ki legjobban a rendelkezésünkre álló helyet

Nem érdemes átugrani a sor- és tőtávra vonatkozó ajánlásokat. A leghatékonyabban úgy tudunk növényt termeszteni, ha betartjuk ezeket és a lehetőség szerint legtöbb növényt elvetjük. Bátran ültessünk köztes növényeket, a letermett foltokba pedig másodvetéseket. Ne hagyjuk parlagon a veteményest, még ősszel is vethetünk bizonyos zöldségeket.

koltsunk kevesebbet a kertre 04

4. Készüljön futtató akár a biciklikerékből

Nem szükséges sokat költeni a különféle támasztékokra, rácsokra, növényfuttatókra. Tökéletesen megfelelnek például e célra olyan kacatok, amik a fészerben, pincében, padláson hevernek. Fogjuk be akár a régi biciklikereket vagy a sütőrácsot!

koltsunk kevesebbet a kertre 05

5. Gyűjtsük az esővizet

Ha hetekig nem esik, akkor a gyűjtőtartályokból öntözzünk. Érdemes több hordót, tartályt is munkára fogni!

6. Alakítsunk ki csepegtető öntözőrendszert

Ha egy nagy területet felülről öntözünk slaggal, akkor a víz nagy része azonnal beszivárog a talaj mélyebb rétegeibe, egy része pedig elpárolog. A legjobban akkor hasznosul az öntözővíz, ha közvetlenül a gyökerekhez juttatjuk, csepegtetőfej segítségével. Így nem mosódik ki az értékes humusz sem a talajból.

koltsunk kevesebbet a kertre 06

7. Alkossunk raklapokból

A kerti bútoroktól kezdve a magaságyásokon át a hintáig, szinte bármi készülhet raklapból. Igazi joker, viszonylag olcsó és rengeteg helyen beszerezhető!

koltsunk kevesebbet a kertre 07

8. Szaporítsuk a növényeinket

Nem kell állandóan új növényeket vásárolnunk, mert magunk is sok fajt szaporíthatunk. A díszfüveket, évelőket tőosztással tudjuk sokszorozni, ezzel ráadásul a növényeket is fiatalítjuk. A virágos növényekről érdemes magot fognunk és télen sötét, hűvös helyen tárolni őket.

9. Vásároljunk tudatosan

Nagy a kísértés a kertészetekben, ahol szebbnél szebb növények kelletik magukat. Nem érdemes azonban anélkül vásárolni, hogy tudnánk, milyenek a kertünk viszonyai. A napos, félárnyékos, árnyékos, homokos, köves, stb. területekre is ültethető növény, de mivel minden növénynek más az igénye, ne dobjunk ki pénzt olyan fajra, ami nem fog megélni a mi kertünkben.

koltsunk kevesebbet a kertre 08

10. Szerezzünk növényt akcióban vagy csereberével

A kertészeti szezon végén érdemes körbenézni az árudákban, mert ilyenkor kedvező akciókat kínálnak! Például gyakran kifoghatunk hagymavásárt vagy szabadgyökeres évelőket. Ugyancsak jó ötlet a szomszédokkal cserélni, elképzelhető, hogy valaki épp most osztja szét egy túlburjánzott bokrát. Szervezhetünk a helyi közösségben magbörzét, csereberét.

11. Hasznosítsuk a konyhai hulladékot trágyaként

A komposztálással értékes tápanyaghoz jutunk, aminek a növényeink is örülni fognak. A banánhéjat, kávézaccot és tojáshéjat akár vízzel hígítva is összeturmixolhatjuk és a növényeknek adhatjuk, ha gyors megoldásra vágyunk.

12. Mulcsozzunk

A mulcs nedvesen tartja a földet, így kevesebbet kell öntöznünk. Emellett elnyomja a gazokat és csökkenti a párolgást is. Mulcsra nem kell költenünk, mert tökéletesen megfelel a célra a levágott fű vagy a fenyőágak, a száraz gallyak.

koltsunk kevesebbet a kertre 09

13. Még a kutyaszőr is hasznosítható

Érdemes összegyűjteni a kutya vagy cica elhullajtott vagy kifésült szőrét, a madarak ugyanis szívesen építenek fészket ebből az puha anyagból.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR