Süni a kertben télen? Elmondjuk, hogy mikor szorul segítségre!

Süni a kertben télen? Elmondjuk, hogy mikor szorul segítségre!

Kritikus tömeg.

Köztudott, hogy a sünik téli álmot alszanak, amelyből csak akkor kezdenek ébredezni, ha a hőmérséklet tartósan 10 °C fölé megy. A téli álom kb. 5-6 hónapig tart. Az normális, ha az állat időnként felébred, de ilyenkor is a búvóhelyén marad, majd lassacskán újra elalszik. Van, amikor néhány napig aktív és a kertben is megjelenik, élelmet vagy új búvóhelyet keresve.

suni segitsegre szorul 02

Nem szabad ilyenkor bántanunk, zavarnunk őket, pár nap múlva újra bekuckóznak! Nem biztos, hogy a segítségünkre szorulnak. Ez alól egy eset jelent kivételt: ha a süni beteg, sebesült, gyenge.

A beteg sünik könnyen felismerhetők: járásuk botladozó, bizonytalan. A súlyuk megmutatja, hogy mennyire vannak legyengülve. Csak akkor szükséges segítenünk nekik, ha az nem éri el az 600 g-ot. Az 500 g a minimum a hibernáció túléléséhez, de 600 g alatt már az állat benti átteleltetése szükséges. A süniknek ugyanis legalább 20% zsírra van szükségük, hogy túléljék a téli álmot.

suni segitsegre szorul 03

A beteg sünöket vastag kesztyűvel szabad csak megfogni, majd óvatosan egy újságpapírral és törülközővel bélelt kartondobozba tenni. Érdemes a dobozba egy törülközőbe csavart meleg vizes palackot is helyezni.A sünit amilyen hamar csak lehet, el kell vinni egy állatkórházba, állatorvoshoz!

suni segitsegre szorul 04

Az egészségek sünöknek is segíthetünk, például azzal, hogy a kertünkben lombkupacokat, ághalmokat hagyunk télire. Etetőállomást is készíthetünk, ha szükséges, itt egy tál friss vízzel és macska- vagy süntáppal várhatjuk az állatokat. Tilos a tüskéshátúaknak tejet adni!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR