Csak a gyepről érdemes ősszel összehúzni a lehullott faleveleket

Csak a gyepről érdemes ősszel összehúzni a lehullott faleveleket

Természetes egység.

Mi, emberek szeretünk mindent rendben tartani és gyakran még a természetre is ráerőszakoljuk a rendmániánkat. Sokan például számtalan kerti géppel, eszközzel szeretnék eltünteti a kertjükből a lehulló leveleket.

Pedig a természet körforgásában mindennek helye van.

Túl azon, hogy például a lombfúvók jelentős zajszennyezést okoznak, ezek az eszközök károsak is: mikroorganizmusokat, apró élőlényeket forgatnak meg a levegőben, vagy a levelekkel együtt szívják be azokat. Tekintsünk a kertre úgy, mint egy ökoszisztémára és nélkülözzük ezeket a kisgépeket!

lehullott faleveleket gyeprol 02

A lehullott levél a természet része: mulcs az ágyásokba, védelem a fagy ellen a növények töve köré, lakhely a sünöknek. Az egyetlen hely, ahol nem jó hagyni a lehullott levelet, az a gyep, amelyet tönkretehet, mert alatta a fű gombásodik, kirohad. A leveleket tehát nem eltávolítani kell a kertből, hanem összegyűjteni gereblyével és a megfelelő helyre juttatni.

Különösen értékes a gyümölcsfák könnyen lebomló lombja, a cseresznye, az almafélék levele legtöbbször már egyetlen tél alatt humusszá válik. A juhar, a hárs és a mogyoró levele szintén puha és gyorsan rothad.

lehullott faleveleket gyeprol 03

Miért nem szabad eltávolítani a lehullott leveleket?

  • a lehullott levél véd a fagy ellen, természetes mulcs és takaró az érzékeny növényeknek,
  • az avarban élnek áttelelő kisállatok, rovarok, bogarak, pókok és sünök is,
  • a madarak a lombban táplálékot találnak: bogarakat, férgeket és hernyókat,
  • az őszi avar nagyon fontos tápanyagforrás a gilisztáknak is. Márpedig a giliszták alapvető fontosságúak a humuszképzésben, az egészséges talaj fenntartásában,
  • az avar a zárt tápanyagciklus részét képezi. Gondoljunk csak az erdőkre, ahol a levelek ősszel lehullanak, majd lebomlanak és tápanyaggal látják el a fákat.

Ha a leveleket csak összegereblyézzük, akkor jót teszünk a kertünknek, a benne élőknek, és felesleges tevékenységet sem végzünk. Ráadásul pénzt is megtakarítunk, mert kevesebb téli védőanyagra és trágyára lesz szükségünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR