15 fontos tanács a kerttervezéshez – ezekkel sok bosszúságot megspórolhatunk

15 fontos tanács a kerttervezéshez – ezekkel sok bosszúságot megspórolhatunk

Szánjunk időt az előkészületekre!

Bár lehetőleg azonnal szeretnénk élvezni a kertünket, fontos, hogy időt szánjunk a körültekintő tervezésre. Így sok kellemetlenségtől, plusz munkától és költségtől kímélhetjük meg magunkat.

Lássuk a legfontosabb tanácsokat!

1. Először tervezni, aztán ültetni

Készítsünk először egy valós léptékű tervet, amelyen feltüntetjük az épületeket, meglévő fákat, sövényeket, pihenőhelyeket, amelyeket nem tervezünk máshova tenni. Ehhez használható átlátszó sütőpapír, amit a kert alaprajzára illeszthetünk és kedvünk szerint áttervezhetjük, összehasonlítva a terveket.

kerttervezes 15 tanacs 02

2. Figyeljük meg a fásszárúak árnyékát!

Napos vagy árnyékos helyen szeretnénk ücsörögni? A pihenőhelyeket úgy tervezzük, hogy a napszaknak megfelelő árnyékot is vegyük figyelembe! Ne hagyjuk számításon kívül a szezonális változásokat sem – az a hely, amely tavasszal fényesnek tűnik, nyáron akár árnyékba is kerülhet például sűrű lombozat miatt.

kerttervezes 15 tanacs 11
Jeremy Levine

3. Tartsuk be az ültetési távolságokat az évelőágyásban

Sok kertész figyelmen kívül hagyja az ajánlott ültetési távolságot, ami nem jó ötlet, mert egy idő után a növények elnyomják egymást, nem fejlődnek a saját ütemükben. Nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy az olyan fajok, mint pl. a sarkantyúfű, amelyek magasak és meghatározzák az ágyás képét és szerkezetét, legalább 60 cm-re legyenek más növényektől. A kisebb kísérő fajok 40 cm-nyi távolságot igényelnek, a helyet kitöltők pl. a gólyaorr 25-35 cm-t. A hézagokat beültethetjük rövid élettartamú évelőkkel, egynyáriakkal, így a gyomoknak sem lesz esélyük.

kerttervezes 15 tanacs 06

4. Talajjavítás a jó kezdethez

Amikor a házunk elkészül, gyakran szükség van a talaj feljavítására, renoválására. Először ássuk fel a talajt 30-40 cm mélyen és lazítsuk fel, nagy felületen ez könnyebb gépi erővel. A homokos talajba ajánlatos komposztot és bentonitot bedolgozni, ami növeli a víz és tápanyagmegtartó képességét. A kötött talajokat komposzttal és homokkal lazítsuk. Először vessünk zöldtrágyát, például csillagfürtöt vagy mézontófüvet.

5. A kavicsburkolat csökkenti az ápolásra fordítandó időt

A kavics remekül teríthető, de nagyon bosszantó, amikor az őszi levélhullás után alig lehet rendben tartani, vagy amikor ellepik a gazok. Ebben segít, ha a kavicsos területek alá olyan gyapjút vagy fóliát fektetünk, amely nem engedi át a gyomokat. Célszerű ide nagyobb levelű fajokat tervezni – ezek lehullott lombját könnyebb eltakarítani.

kerttervezes 15 tanacs 10
Jeremy Levine

6. A területnek megfelelő növényeket válasszunk

Lehet, hogy a rózsa vagy a levendula a kedvencünk, de árnyékos helyre akkor se tervezzük őket. Alig fognak növekedni, virágozni és a betegségekre is érzékenyebbek lesznek. Segít, ha az árnyék előnyeit nézzük, hiszen ide is tudunk mutatós, levéllel vagy virággal díszítő növényeket választani, például páfrányokat, borostyánt vagy árnyliliomot. Csupán a csigákra kell itt kiemelt figyelmet fordítanunk. Noha az idekerülő növények nem szeretik a teljes napot, tolerálnak némi napsütést, ha elég nedves a talaj.

kerttervezes 15 tanacs 09

7. A gyomtakaró még a podagrafű ellen is bevethető

A makacs gyomok, mint az aprószulák vagy a podagrafű a kétségbe ejtik a kertészt. Jó megoldás a víz- és levegőáteresztő gyomfólia, gyomtakaró. Számos változatban kapható. Az ültetés után fedjük be az esetlegesen sérült takarórészeket kaviccsal vagy mulccsal. A zöldségágyakat mindig újra beültetjük, így ezeken a helyeken biológiailag lebomló takarót használjunk. (pl. keményítőből, jutából). A szezon végén bedolgozhatóak a talajba vagy a komposztra kerülhetnek. Figyeljünk az anyag g/m-ben magadott értékére: minél nehezebb, annál erősebb a szövet.

kerttervezes 15 tanacs 04

8. A formák játéka

Még a kis teraszos kerteket is tovább lehet osztani, így változatosnak tűnhet a kertünk. A különböző kis területek különböző felhasználási lehetőségeket kínálnak, és mind egy kis ékszerdoboznak tűnhetnek, izgalmas felfedeznivalókkal. Legyenek a felosztások egyszerűek, világosak, hogy a kert harmonikusnak és ne túlzsúfoltnak tűnjön.

kerttervezes 15 tanacs 07

9. Legyünk óvatosak a gyorsan terjedő fajokkal

Egyes növények gyorsan benövik a hézagokat, de erőteljesen elnyomják a gyengébb fajokat. Ide tartozik a pettyegetett lizinka (Lysimachia punctata), az erdei sárga árvacsalán (Lamiastrum galeobdolon), a szibériai waldsteinia (Waldsteinia ternata)  és egyes gólyaorrok: ezeket szükség esetén ásóval kell ritkítanunk. A gyorsan terjedő bambusz elszaporodását egy vastag, robusztus műanyag fóliával akadályozhatjuk meg – ezt a töve köré kell beásni a földbe.

kerttervezes 15 tanacs 05

10. A kerti tó méretének megfelelően válasszunk vízi lakókat

Legyünk óvatosak, a kis tavak gyorsan befagynak egészen a fenekükig – ez nem jó kilátás a halaknak. Számukra az a jó, ha a tó legalább 1-2 nm-en 120 cm mély, és legalább 2000 liter vizet tartalmaz. A vörösszárnyú keszeg vagy a jászkeszeg sokkal inkább odavaló, mint az aranyhal. A vízi növények esetében is figyelni kell a tó méretére. A tündérrózsák például hajlamosak terjedni, kisebb tóhoz a kevésbé terjedő fajtákat válasszuk, például a ‘Madame Maurice Laydeker’-t.

kerttervezes 15 tanacs 12
La Citta Vita

11. Ne feledkezzünk meg a vízellátásról sem

Amennyiben a ház és a kert még nincs teljesen kész, akkor az elektromos és vízvezetékeket feltétlenül tervezzük be a kertbe is! Később sokkal bonyolultabb és költségesebb ezeket kiépíteni vagy áthelyezni, ráadásul növények is áldozatul eshetnek a munkálatoknak. Ha nagy a területünk, meg kell fontolni az automatikus öntözőberendezést is, ez enyhíti a szárazságkárokat, növeli a rekreációs értéket.

kerttervezes 15 tanacs 08

12. Már a vásárlásnál vegyük fontolóra a végleges méretet

A szárnyas kecskerágó például nagyon gyorsan növekszik, ezért meg kell fontolni már vásárláskor, hogy mekkora lesz a növény. Amennyiben mégis melléfogunk, akkor legjobb a téli nyugalmi időszakban átültetni a növényt, ehhez kössük össze a hajtásait és a gyökérlabdát ássuk ki. Tegyük egy jutazsákból készült anyagdarab közepébe a növényt, hajtsuk fel a zsák sarkait és vigyük át az új helyre a növényt, majd ültessük el.

13. Kerti utak először tesztüzemben

Egy kicsit még jobbra, egy picit inkább balra menjen – célszerű a kerti utakat, pihenőhelyeket először nem végleges formájukban letesztelni. Készítsük el először csak úgy, hogy kéreggel szórjuk le a tervezett helyeket, így könnyen tudjuk korrigálni, ha valami mégsem a megfelelő helyen van. Néhány hét múlva elegendő véglegesen, betonból vagy kőből elkészíteni az utakat, pihenőket.

kerttervezes 15 tanacs 03

14. A kertünkbe való fűmagot válasszunk

Jól hangzik az angol pázsit, főként, ha rengeteg időt vagyunk hajlandóak a gyeppel tölteni, és inkább csak gyönyörködnénk benne. Amennyiben viszont játékra, focira, kerti partikra használnánk, akkor inkább válasszunk taposástűrő, vagy sportkeveréket. Amennyiben nem túl napos helyre vetjük, az árnyéktűrő fű lesz a jó választás. Az olcsóbb fűkeverékek nem fednek olyan jól és többet is kell nyírni őket.

15. Kúszónövények tudatos használata

A falakat, homlokzatokat beborító zöldeknek számos előnye van: jól mutatnak, kiegyensúlyozott mikroklímát biztosítanak, védelmet, táplálékot és fészket nyújtanak a rovarok, madarak számára. A vadszőlő vagy a borostyán segítség nélkül is meghódítják a falat, a kerítést. Kedvelik a repedéseket, hézagokat, így ha a felület nem jó állapotú, akkor károkat is okozhatnak benne! Ráadásul, ha eltávolítjuk őket, akkor is ott marad a nyomuk a falon. Akik ezt nem szeretnék, inkább olyan növényeket válasszanak (pl. loncok) amelyek támasztékra, tartóra futnak fel.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?