18 zseniális trükk, hogyan tartsuk frissen a gyümölcsöt és a zöldséget

18 zseniális trükk, hogyan tartsuk frissen a gyümölcsöt és a zöldséget

Összegyűjtöttök a legjobb, legpraktikusabb megoldásokat arra, hogyan tarthatók minél tovább frissen és épen a kertben termesztett vagy az üzletben vásárolt gyümölcsök és zöldségek. Reméljük, nem hagytunk ki semmi fontosat!


1. Ne mossuk meg a tárolandó zöldséget, gyümölcsöt!

Egyesek számára talán furcsának tűnhet, de sokkal jobb, ha nem mossuk a gyümölcsöt, zöldséget a hűtőben vagy a kamrában való tárolás előtt. Ha valamelyik darab kifejezetten piszkos, töröljük tisztára egy száraz ruhával vagy papírtörlővel. A víz ugyanis lemossa a termésekről a természetes védőrétegüket, ami miatt könnyen megpenészedhetnek, megrothadhatnak.

zoldseg gyumolcs frissen tartasa 02

2. A zöldségek és gyümölcsök jobb kedvelik a száraz környezetet

A nedves, nyirkos környezet elősegíti a penészesedést. Hasznos lehet ezért a tárolódobozt egy-két réteg papírtörlővel kibélelni. Felszívja a felesleges nedvességet és megakadályozza, hogy a termés rothadásnak induljon.

3. Így tároljuk az avokádót helyesen!

Ha éretlen avokádót vásároltunk, tegyük be egy vastag papírzacskóba vagy csomagoljuk újságpapírba és tároljuk szobahőmérsékleten addig, amíg meg nem érik. Az érett termést aztán tegyük egy nejlonzacskóba és felhasználásig tartsuk a hűtőben.

4. Ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket ne tároljuk a hűtőben!

A kaliforniai paprikát, az uborkát és a paradicsomot tároljuk szobahőmérsékleten. A hűtőben tartott kaliforniai paprika egy idő után elveszíti roppanós állagát, míg az uborka és a paradicsom megposhad, folyóssá válik.

A zöldséget, gyümölcsöt ne tegyük hűtőszekrénybe, amíg be nem érik. Ellenkező esetben sokkal gyorsabban kezdenek rothadásnak indulni.

zoldseg gyumolcs frissen tartasa 06

5. Csomagoljuk be a banán szárát

Ha a banánt a hűtőszekrényben tartjuk, a héja gyorsan megfeketedik, ráadásul kellemes ízét is elveszíti. A legjobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk, a szárát pedig egyenként csomagoljuk be folpackba.

6. A meghámozott, felszeletelt zöldséget tároljuk vízben

A felszeletelt vagy megtisztított zöldséget, például a sárgarépát vagy a zellert hosszú ideig frissen tarthatjuk a hűtőben. Ehhez tegyük befőttes üvegekbe, amelyek aljába egy kis vizet öntöttünk.

7. A zöldséget, gyümölcsöt a hűtőszekrény kevésbé hideg részében tároljuk

Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nehezebb megőrizni a gyümölcsök és zöldségek eredeti intenzív ízét. Ha azt szeretnénk, hogy hosszabb ideig megőrizzék a finom ízüket, a hűtőnek abban a részében tároljuk azokat, ahol a hőmérséklet valamivel magasabb.

zoldseg gyumolcs frissen tartasa 03

8. Bizonyos fajta gyümölcsöket, zöldségeket ne tároljunk együtt!

Bizonyos fajta gyümölcsök és zöldségek etilént kezdenek kibocsátani, amint beérnek. Ezek közé tartozik a banán, a sárgabarack, a sárgadinnye, a körte, a szilva, a mangó és a paradicsom is.

Vannak viszont gyümölcsök és zöldségek, amelyek érzékenyek az etilénre, például az alma, a padlizsán, a görögdinnye, a burgonya, a sütőtök, a sárgarépa vagy a brokkoli.

Ha az utóbbiakat az első csoportba tartozó valamelyik zöldség vagy gyümölcs közelében helyezzük el, gyors ütemben rothadásnak indulnak.

A legjobb tehát, ha a két csoport tagjait egymástól távol tároljuk.

9. A hagymát és a burgonyát tároljuk külön!

Ha a hagymát és a burgonyát együtt tároljuk, a hagyma elkezd kihajtani és előbb-utóbb ehetetlenné válik.

10. A fokhagyma és a vöröshagyma szereti a sötétet

A fokhagymá és a vöröshagyma (illetve a többi hagymaféle) legjobb barátja a sötétség. Ha nem rendelkezünk egy sötét helyiséggel a tárolásukhoz, tegyük a hagymát – a kellő levegőzés miatt pár helyen kilyuggatott – papírzacskóba. Így gyakorlatilag bárhol tárolhatjuk azokat, miközben teljesítettük a sötétség iránti igényüket is.

11. A napon tartott burgonya tönkremegy

Soha ne tároljuk a burgonyát olyan helyen, ahol rásüthet a nap. Nem csupán arról van szó, hogy könnyebben rothadásnak indulhat, de az egészségre is károssá válhat a fogyasztása. Ha lehet, száraz, sötét helyiségben, fa vagy műanyag dobozokban vagy kosárban tároljuk a krumplit.

zoldseg gyumolcs frissen tartasa 05

12. Tároljunk a burgonya mellett néhány almát

Az elraktározott burgonya mellé helyezett pár szem alma segít abban, hogy a burgonya tovább elálljon.

13. A spárgát tároljuk úgy, mint egy csokor virágot

A spárgát egy csokor virághoz hasonlóan tároljuk vízzel teli pohárban van befőttes üvegben. Így hosszabban friss marad.

zoldseg gyumolcs frissen tartasa 04

14. A brokkoli és a karfiol kedveli a nedvességet

A legjobb, ha brokkoli szárát vízbe állítjuk, a fejét pedig nedves ruhával vagy törölközővel betakarjuk. A vizet cseréljük rendszeresen, a ruhát pedig gyakran nedvesítsük be.

A karfiolt szintén csomagoljuk be egy nedves ruhába, de ugyanigy megteszi a folpackcsomagolás, amelyet a szellőzés érdekében pár helyen kilyukasztottunk.

zoldseg gyumolcs frissen tartasa 07

15. A szobahőmérsékleten tárolt zöldségeknek szükségük van légáramlásra

A zöldségeket nem feltétlenül kell zárt helyen elrejtve tárolnunk. Ilyen körülmények között hamarabb megromlanak.

Megfelelő légáramlás mellett fa vagy műanyag dobozokban gyakorlatilag bárhol a lakásban tárolhatjuk azokat.

16. A szárzellert tekerjük be alufóliába

A szárzeller tovább tárolható, ha alufóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. Folpackban vagy nejlonzacskóban tárolva elveszíti az aromáját és eredeti friss állagát.

17. A paradicsomszemeket szárukkal felfelé tároljuk

A paradicsom lekényesebb része a szármaradvány körüli terület, általában itt kezd először romlásnak indulni. Tároljuk tehát a szemeket szárral felfelé, így hosszabb ideig épek maradnak.

zoldseg gyumolcs frissen tartasa 08

18. A szőlő tovább friss marad polietilén zacskóban tárolva

A szőlő nem fog olyan gyorsan romlásnak indulni, ráadásul lédús és friss marad, ha polietilén zacskóban vagy folpackba csomagolva tesszük a hűtőbe. Arra is ügyeljünk, hogy ne egyetlen hatalmas csomóban tároljuk a szőlőt – az alul elhelyzkedő szőlőszemek megsérülhetnek, összenyomódhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR