Hányféle módon tartósítjuk otthon az élelmiszereket?

Hányféle módon tartósítjuk otthon az élelmiszereket?

Összegyűjtöttük a házilag is alkalmazható tartósítási eljárásokat, amelyeket a legtöbb zöldségre, gyümölcsre alkalmazhatunk.

Az élelmiszerek tartósítása, hosszabb ideig való biztonságos tárolása számtalan különféle módon lehetséges. A legegyszerűbb és leggyakoribb eljárások a következők:

1. Hűtés, lefagyasztás

Sokszor előfordul, hogy nagybevásárláskor a kelleténél több gyümölcsöt, zöldséget, pékárut hozunk haza. Nem kell, hogy a felesleg 3 nap után a kukában végezze. Ezeket az élelmiszereket tegyük a hűtőszekrénybe. Ez nem igényel sok erőfeszítést, és ugyanolyan friss marad az étel hetekkel, akár még egy hónappal később is. Az alacsonyabb hőmérsékleten a zöldségek és a gyümölcsök megőrzik eredeti minőségüket és frissességüket.

Ha olyan gyümölcsből szeretnénk beraktározni, mint például a kivi, különböző bogyós gyümölcsök vagy az őszibarack, egyszerűen tegyük azokat egy befőttes üvegbe, adjunk hozzá cukrot (1 evőkanálnyit 200-250 g gyümölcshöz), várjuk meg, amíg a gyümölcsök levet eresztenek, majd az egészet töltsük egy légmentesen záródó befőttes üvegbe. Ily módon minden puha gyümölcs eltartható legfeljebb 9 hónapig.

Ha körtét, almát vagy bármely más, keményebb gyümölcsöt szeretnénk frissen tartani, tegyük azokat egy tálba, adjuk hozzá 1 citrom levét, 1 evőkanál cukrot és egy kis vizet. A mixtúrát töltsük egy jól záródó fedéllel ellátott befőttes üvegbe, majd hagyjuk a hűtőben.

2. Szárítás, aszalás

Ki ne hallott volna még a dehidratálásról – ez az egyik legegyszerűbb, mégis legrégibb mód a helyes élelmiszer-tárolásra. A víz kivonása távol tartja a mikroorganizmusokat és baktériumokat az élelmiszertől, mivel annak víztartalma igen alacsony lesz. A szárítás megszokott módjai a következők:

Napon szárítás – a gabonafélék, magok és babfélék tartósítására alkalmazható ez az eljárás.

Levegőn szárítás – olyan fűszernövények megőrzésére alkalmazható, mint például a borsikafű, más néven csombor, zsálya, rozmaring, kakukkfű stb. Kössük a levágott növényeket csokorba és lógassuk fel száradni (beltérben). Bővebben: http://hobbikert.hu/magazin/hogyan-rakjuk-el-a-fuszereket-telidore.html

Aszalógépben való szárítás: http://hobbikert.hu/magazin/kideritettuk-az-igazsagot-a-szaritott-gyumolcsokrol-egeszsegesek-vagy-hizlalnak.html  http://hobbikert.hu/magazin/aszalo-es-aszalni-valo.html 

Aszalás

Sütőben való szárítás: http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/keszitsetek-aszalt-paradicsomot.html

Füstölés – a különböző húsfélék és a tenger gyümölcsei tartósíthatók ezzel az eljárással. http://hobbikert.hu/magazin/hazi-fustoles-es-mas-tartositasi-modok.html 

3. Befőzés, konzerválás

Ez az a folyamat, amelynek során az élelmiszereket légmentesen lezárjuk; ez segít távol tartani a baktériumokat, a nem kívánt enzimeket és az oxigént, amelyek elpusztítanák az ételt. Számtalan élelmiszer tartósítható ezzel az eljárással, a lényeg, hogy nézzünk utána a megfelelő módon való elvégzésének. A befőzéssel való tartósítás kétféleképpen is történhet:

• dunsztolás (gőzölés)
• száraz dunszt

Sok-sok lekvárrecept itt: http://hobbikert.hu/tartositas.html

Sütőtöklekvár

4. Pácolás / Kémiai / Biológiai tartósítás

Régóta alkalmazott eljárás, amelynek során az élelmiszer például ecetsavval vagy sós lében kerül tartósításra. Ez az erjedés folyamatával jár együtt. Az ezzel az eljárással tartósított élelmiszer hónapokig is eltartható. Ideális módszer elsősorban a zöldségfélék, például az uborka tartósítására. Így készül a kovászos uborka is: http://hobbikert.hu/magazin/kovaszos-uborka.html 

5. Sózás

A halak és a (vörös és fehér) hús sózása által csökken a vízkoncentráció és megszűnik a mikroorganizmusok jelenléte. Ezzel az eljárással tartósíthatjuk a sertés- és baromfihúst, a tenger gyümölcseit, valamint egyéb húsféléket a későbbi fogyasztás céljára. Egyesekben ez az eljárás némi ellenérzést kelthet. Számukra azt javasoljuk, hogy keressenek a húsfélék tartósítására egy másik eljárást. Sokan úgy vélik például, hogy szárítással sokkal egyszerűbben tartósítható a nyers hús.

Egyéb eljárások

Meglehet, nem a legszélesebb körben alkalmazott eljárások, mégis segíthetnek a fölös élelmiszerek tartósításában, hogy később is teljes értékű ételként fogyaszthassuk el azokat:

Vákuumcsomagolás

A vákuumcsomagolás lényege, hogy az élelmiszert egy légmentesen záródó környezetben, mint például egy tasak vagy palack, tároljuk.

Hideg pasztörizálás / Besugárzás

A hideg pasztörizálás vagy irradiáció segít a penészgombák és baktériumok távol tartásában. Ezzel az eljárással tartósíthatunk befőttes üvegekbe rakott zöldségeket és gyümölcsöket, anélkül, hogy azok megérnének vagy megromlanának. Természetesen nem az emberi egészségre ártalmas sugarakat használnak erre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR