2 módszer az avokádómag csíráztatására

2 módszer az avokádómag csíráztatására

Szobanövény a trópusokról.

A nálunk is egyre ismertebb zöld színű avokádónak (Persea americana)  hatalmas magja van, amit sajnálunk elhajítani. Érdemes megpróbálkozni a csíráztatásával, ha rendelkezünk egy napfényes ablakpárkánnyal.

Két módszer ismeretes:

1. Avokádómag csíráztatása vízben

Ez a talaj nélküli módszer remek alkalmat biztosít a csírázás megfigyelésére, gyerekeknek is nagy élmény! Először alaposan tisztítsuk meg a magot vízzel, majd szúrjunk 3 fogpiszkálót a mag közepe felé, ezek szolgálnak tartóként.

Töltsünk meg egy üveget vagy poharat vízzel és az avokádómagot helyezzük fölé a tompa végével lefelé, úgy, hogy az alsó fele a vízbe lógjon. Tegyük az üveget egy meleg, napsütötte ablakpárkányra és cseréljük benne a vizet 2-3 naponta.

Kb. 6 hét után felnyílik az avokádómag teteje, kibújik egy kis hajtás és gyors növekedésnek indul. Amint a gyökerek megjelennek, eltávolítva a fogpiszkálókat a magot nedves földbe ültethetjük, ahol a gyökereket jól be kell fedni földdel, de a mag fele lógjon ki. Amikor a mag kicsírázik, a növénykét egy cserép földbe ültethetjük.

avokadomag 2 modszer 02

2. Avokádómag ültetése közvetlenül a földbe

Alaposan tisztítsuk vízzel a magot és szárítsuk meg. Ezután tegyük humuszban gazdag földbe úgy, hogy a mag kétharmada kilógjon. A közeget alaposan meg kell öntözni és egyenletesen nedvesen kell tartani, nem szabad, hogy kiszáradjon. Időnként még permetezhetjük is vízzel a magot, vagy a cserepet üvegházba állíthatjuk. Meleg helyiség, 22- 25 °C ideális a számára.

avokadomag 2 modszer 03

Így gondozzuk az avokádónkat

A trópusi növény a meleget, a magas páratartalmat és a nedves földet kedveli. Ideális számára a télikert, vagy egy napsütötte ablakpárkány min. 22 °C-os hőmérséklettel. Egyenletes nedvességet igényel, de a pangó vizet nem bírja, ebben az esetben a földje penészedhet vagy a mag rothadhat.

Optimális a mészben szegény víz, mivel a túl sok mészre klorózissal válaszol. A növénykét először 6 hónapos korban tápoldatozzuk, ezt követően 2 hetente keverjünk tápoldatot az öntözővízhez.

Nyáron egy védett helyre, teraszra, erkélyre is kitehetjük. Télen a növényt világos, hűvös helyre kell vinni 10- 15 °C-ra. Ebben az időszakban a tápoldatozást le kell állítani és az öntözést i csökkentsük, hogy a gyökérlabdák ne száradjanak ki teljesen.

Szobanövényként nevelve általában 1,5 méteres magasságot érhet el. Ha szeretnénk bokrosabb formát, akkor kb. 30 cm magasságban vágjuk vissza, hogy elágazásra késztessük. Ezek a fácskák egyáltalán nem hoznak gyümölcsöt. Ha szeretnénk termést, legalább 2 fácskára van szükségünk, a virágokat pedig kézzel kell beporoznunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR