Így szaporítsd ügyesen a rozmaringot

Így szaporítsd ügyesen a rozmaringot

Mutatunk néhány trükköt, amelyekkel egyetlen hajtásról gyorsan gyökeresedő, erős növénykét nevelhetünk. Lépésről lépésre.

A friss, fűszeres illatú rozmaring a hobbikertészek egyik kedvenc növénye. A télálló cserje sövényként és szegénynövényként egyaránt ültethető. Számtalan fűszerkertben központi helyen ékeskedik, ugyanakkor kiváló konténernövény is, amelyet az időjárástól függően a lakásba is bevihetünk.

rozmaring

Mivel a rozmaring ilyen nagyszerű fűszernövény, nem csoda, hogy sokan szeretnék tudni, hogyan is kell szaporítani. A rozmaring szaporítása történhet magvetéssel, szárdugvánnyal vagy bujtással. Lássuk, miként!

A rozmaring szárdugványról való szaporítása – lépésről-lépésre

A rozmaring dugványról való szaporítása a leggyakoribb eljárás.

1. Egy kifejlett rozmaringról vágjunk le egy 5-7 cm-es szárdarabot egy tiszta, éles ollóval. A dugványnak kiszemelt szárdarab hajlékony, illetve újonnan fásult legyen. Éppen ezért a dugványozáshoz a tavasz a legmegfelelőbb időszak, amikor a növény a legaktívabb növekedési fázisban van.

2. A levágott szárdarabról távolítsuk el a leveleket alul kétharmad részben úgy, hogy legalább öt-hat levél rajta maradjon.

3. Az előkészített dugványt ültessük el jó vízelvezetésű ültetőkeverékbe. A biztos gyökeresedést elősegíthetjük speciális gyökereztető készítménnyel >>

4. Fedjük le a cserepet egy műanyag zacskóval vagy fóliával, de naponta szellőztessük. Ezzel elősegítjük, hogy a dugvány környezete jobban megtartsa a nedvességet.

5. Helyezzük a cserepet egy közvetett fénnyel megvilágított helyre.

6. Amikor új hajtásnövekedést látunk, eltávolíthatjuk a zacskót, illetve fóliát.

7. A kigyökeresedett növényt ültessük át egy megfelelő helyre.

rozmaring

A rozmaring bujtással való szaporítása

A rozmaring bujtással való szaporítása gyakorlatilag megegyezik a szárdugványról történő szaporítással, azzal a különbséggel, hogy a hajtás a kigyökeresedéséig az anyanövényen marad.

Válasszunk ki egy kellően hosszú, fiatal ágat, amelyet a földig le tudunk hajlítani.

Az ágat hajlítsuk le a földre, szúrjuk le, rögzítsük egy ponton, hogy a helyén maradjon. A rögzítési ponton túl 5-7 cm hosszan nyúljon a szár. A rögzítési pont mindkét felén távolítsuk el a leveleket és a kérget a szárról kb. 1-1,5 cm-es darabon. Takarjuk be a lecsupaszított ágdarabot földdel. Amikor látjuk, hogy az ág csúcsán új hajtásnövekedés indult, vágjuk le a szárat az anyanövényről, majd ültessük át egy megfelelő helyre.

A rozmaring szaporítása magvetéssel

A rozmaring magról való szapoítása nem jellemző, ami annak tudható be leginkább, hogy a magok meglehetősen nehezen csíráznak ki.

Egy éjszakára áztassuk be a magokat meleg vízbe. Vessük el, fedjük le egy vékony réteg földdel. A csírázás esetenként akár három hónapig is eltarthat, szóval tényleg csak türelmes kertészeknek javasolt módszer!

Korábban írtuk a rozmaringról >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR