Legtöbbször kidobjuk, pedig ügyesen elkészítve izgalmas alapanyag a konyhában és a háztartásban.
Az avokádó látványosan nagy méretű magját sokan nem szívesen dobják ki. Legtöbbször új növény nevelésével próbálkoznak. Simon Kata azonban ételkészítésre használja! A következőkben Katától tudjuk meg, hogy pontosan hogyan.
"Nem is tudom, hol kezdjem. Talán azzal, hogy már jó pár éve nagyon rosszul esett, hogy egy viszonylag kicsi gyümölcs viszonylag nagy magját a gyümölcshús elfogyasztása után csak úgy kidobom. Aztán eszembe jutott: lehet, hogy meg kellene nézni a neten, hogy ehető-e. Jól tettem, sőt ekkor döbbentem rá, hogy nagyon értékes holmit dobálok a szemétbe.
Azonnal elhatároztam, hogy ezentúl megmentem, ezzel javítok az egészségünkön is (a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, rostok, antioxidánsok mind jótékony hatásúak), ráadásul beiktatok egy új ételféleséget, amit elég széleskörűen lehet használni.
Olvastam nyers, illetve főzve készített recepteket, melyekből azonnali fogyasztásra készítettek ételeket. Én olyat szerettem volna, amit nyersen elkészítve akár egy-két hónapig is fogyaszthatok, felhasználhatok és lehetőleg nagyon egyszerűen, gyorsan legyen készíthető. Így jött az az ötlet, hogy kis sóval olajban (olíva) biztosan eláll hűtőben tárolva.
Az avokádó magját mindig lemostam, majd hagytam megszáradni. Meleg évszakban csak félretettem az ablakpárkányra, télen a radiátorra, így a rajta lévő "bőrös" héj el is kezdett róla lepattogni. Ilyenkor lehet könnyen letisztítani róla, majd a magot reszelni. Azt jó tudni, hogy a vajszínű csupasz mag nagyon gyorsan elszíneződik magától, reszelés után már egészen téglavörös. Ehhez adom az ízlés szerinti sót, felöntöm olívaolajjal és üvegbe teszem. Azonnal fogyasztható.
A képen látható üveg kb. 2 dl-es, 3 db kisebb magból lett ez a mennyiség. Fontos, hogy lepje el a reszelék tetejét az olaj, és hűtőben 4-5 hétig biztosan eláll. (Nagyobb mennyiséggel nem próbálkoztam még).
Továbbá pikánsabbá tehető különböző fűszerekkel, hozzáreszelt fokhagymával, borssal stb. Én saját készítésű, nyersen darált paprikával (1 kg pritamin vagy darált kápia paprikához 15-20 dkg só) "sóztam", de biztosan jó vegetával is, esetleg hozzáreszelt egyéb zöldséggel (ha pl. kevésnek bizonyul a mag az üveghez), a paszternák pl. nagyon finom hozzá, viszont gyorsabban is fogyott.
Amikre én használom:
- pirítósra kenve
- kis mustárral, apróra vágott petrezselyemzölddel is isteni kenyéren
- salátákra csepegtetve egy keveset
- zöldségféle levesekbe is kiváló
- melegszendvicsekre
- pizzákra
A csatolt képeken az elkészítés folyamata, és két nyers, illetve két melegszendvics készítésének a lépései láthatóak. Az egyikre saját készítésű reszelt torma, a másikra szintén saját készítésű cukkinis-paradicsomos melegszengvicskrém is került."