Mi lesz veled, ha naponta megeszel egy avokádót?

Mi lesz veled, ha naponta megeszel egy avokádót?

Ha tudnád, milyen hatásokról van szó, akkor most nem az internet előtt ülnél, hanem egy fitneszteremben nézegetnéd magad a tükörben, elégedetten.

Az elmúlt években igencsak felkapott gyümölccsé vált az avokádó: immár a divatos, szívbarát szuperételek között tartják számon. De ez a nagy felhajtás reálisan megítélve sem áll messze az igazságtól! Íme négy ok, miért érdemes akár minden nap fogyasztanunk egy kis avokádót.

avokado hatasai 02

1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A szívbetegségek számos országban az első helyen állnak a halálozási okok között. Éppen ezért nem árt egészségtudatosabban élnünk, ami az étkezési szokásainkat illeti. Az avokádóval kapcsolatban kimutatták, hogy számos módon pozitívan hat a kardiovaszkuláris, azaz szív- és érrendszeri betegségek ellen. Köszönhető ez elsősorban alacsony telített, illetve magas telítetlen zsírtartalmának (elsősorban egyszeresen telítetlen zsírtartalmának).

A telített zsírok túlzott bevitele következtében szervezetünkben megemelkedhet az LDL- és HDL-koleszterin, valamint a trigliceridek szintje. Ha viszont étrendünk kellő arányban tartalmaz telítetlen zsírokat, ez segíthet csökkenteni az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintünket, fenntartani az ideális HDL-koleszterin (jó koleszterin) szintet, valamint potenciálisan javítani inzulinérzékenységünkön.

Zsírtartalmán túlmenően az avokádó gazdag például káliumban és luteinben, valamint többféle antioxidánst – például karotinoidokat, xantofillokat és fenolokat – tartalmaz. Ezek a vegyületek segítenek megelőzni a vasculitisek, azaz érgyulladások, valamint az oxidatív stressz kialakulását, miközben elősegítik a jobb véráramlást.

avokado hatasai 03

2. Segít tartani a testsúlyunkat

Együnk zsírt, hogy fogyjunk? Ki gondolta volna?! Az avokádó súlycsökkentő hatással bír: hamar a jóllakottság érzését kelti, ezáltal segít az ideális BMI (testtömegindex) megtartásában. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az avokádótartalmú ételek elősegítik a teltségérzet gyors kialakulását és csökkentik a nassolás iránti vágyat.

A "teli pocak"-érzést magas rosttartalmával váltja ki; egy gyümölcs átlagosan 14 g élelmi rostot tartalmaz. Ha tehát bőven fogyasztunk avokádót, karcsúbban leszünk és a testtömegindexünk is alacsonyabb lesz. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy az avokádóban bőven megtalálható egyszeresen telített zsírsavakat előnyben részesítő súlycsökkentő diéták egészségesebbek a szívnek, mint az alacsony zsírtartalmú súlycsökkentő diéták.

avokado hatasai 04

3. Csökkenti a rák kockázatát

Az avokádó számos olyan fitokémiai vegyületet tartalmaz (beleértve a korábban említett xantofilokat és fenolokat), amelyek segíthetnek a rák kialakulásának megelőzésében. Egy bizonyos fehérjevegyület, az úgynevezett glutation, a xantofill luteinnel egyetemben (mindkettő megtalálható az avokádóban) kedvezően hat a szájüregi rákok megelőzésében. Egyes kutatások ígéretes eredményeket hoztak az avokádó lehetséges szerepével kapcsolatban, ami a mellrák és a prosztatarák kockázatának csökkenését illeti. Kezdeti vizsgálatok azt is kimutatták, hogy egy, az avokádóban jelenlévő vegyület rákellenes hatást képes kifejteni az akut mieloid leukémiás sejtekre. Összességében a tanulmányok azt mutatják, hogy további kutatásokat szükséges végezni az eddigi eredmények megdönthetetlen bizonyítása érdekében.

avokado hatasai 05

4. Védi a bőrt és a szemet az öregedés hatásaitól

Mint kiderült, az avokádóban jelenlévő karotinoidok számos különböző módon fejtik ki jótékony hatásukat szervezetünkre. Az avokádóban található lutein, valamint egy másik vegyület, a zeaxantin késlelteti, lassítja az életkorral összefüggő látásromlás, illetve látászavarok kialakulását. A két vegyület pufferként hat továbbá az oxidatív UV-károsodással szemben, ezzel védve bőrünk simaságát és egészségét. Az avokádóban található karotinoidok biohasznosulása magas, azaz könnyen felszívódik a szervezetünkben; ezért a többi gyümölcs- és zöldségfélével összehasonlítva is igencsak megtérül a rendszeres fogyasztása.

Az egészségünkre gyakorolt számtalan jótékony hatásától eltekintve extra bónusz az avokádóval kapcsolatban, hogy finom, krémes állagának köszönhetően pompás hozzávalója lehet a különböző turmixoknak, desszerteknek, mártásoknak, önteteknek, hogy csak egy párat említsünk a számtalan lehetőség közül. Használjuk tehát az avokádót bátran és gyakran a konyhában!

Kapcsolódó írások:

Így csíráztasd ki az avokádó magját >>

Tormás avokádókrém recept >>

Avokádós ráksaláta recept >>

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR