Ha tudnád, milyen hatásokról van szó, akkor most nem az internet előtt ülnél, hanem egy fitneszteremben nézegetnéd magad a tükörben, elégedetten.
Az elmúlt években igencsak felkapott gyümölccsé vált az avokádó: immár a divatos, szívbarát szuperételek között tartják számon. De ez a nagy felhajtás reálisan megítélve sem áll messze az igazságtól! Íme négy ok, miért érdemes akár minden nap fogyasztanunk egy kis avokádót.
1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A szívbetegségek számos országban az első helyen állnak a halálozási okok között. Éppen ezért nem árt egészségtudatosabban élnünk, ami az étkezési szokásainkat illeti. Az avokádóval kapcsolatban kimutatták, hogy számos módon pozitívan hat a kardiovaszkuláris, azaz szív- és érrendszeri betegségek ellen. Köszönhető ez elsősorban alacsony telített, illetve magas telítetlen zsírtartalmának (elsősorban egyszeresen telítetlen zsírtartalmának).
A telített zsírok túlzott bevitele következtében szervezetünkben megemelkedhet az LDL- és HDL-koleszterin, valamint a trigliceridek szintje. Ha viszont étrendünk kellő arányban tartalmaz telítetlen zsírokat, ez segíthet csökkenteni az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintünket, fenntartani az ideális HDL-koleszterin (jó koleszterin) szintet, valamint potenciálisan javítani inzulinérzékenységünkön.
Zsírtartalmán túlmenően az avokádó gazdag például káliumban és luteinben, valamint többféle antioxidánst – például karotinoidokat, xantofillokat és fenolokat – tartalmaz. Ezek a vegyületek segítenek megelőzni a vasculitisek, azaz érgyulladások, valamint az oxidatív stressz kialakulását, miközben elősegítik a jobb véráramlást.
2. Segít tartani a testsúlyunkat
Együnk zsírt, hogy fogyjunk? Ki gondolta volna?! Az avokádó súlycsökkentő hatással bír: hamar a jóllakottság érzését kelti, ezáltal segít az ideális BMI (testtömegindex) megtartásában. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az avokádótartalmú ételek elősegítik a teltségérzet gyors kialakulását és csökkentik a nassolás iránti vágyat.
A "teli pocak"-érzést magas rosttartalmával váltja ki; egy gyümölcs átlagosan 14 g élelmi rostot tartalmaz. Ha tehát bőven fogyasztunk avokádót, karcsúbban leszünk és a testtömegindexünk is alacsonyabb lesz. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy az avokádóban bőven megtalálható egyszeresen telített zsírsavakat előnyben részesítő súlycsökkentő diéták egészségesebbek a szívnek, mint az alacsony zsírtartalmú súlycsökkentő diéták.
3. Csökkenti a rák kockázatát
Az avokádó számos olyan fitokémiai vegyületet tartalmaz (beleértve a korábban említett xantofilokat és fenolokat), amelyek segíthetnek a rák kialakulásának megelőzésében. Egy bizonyos fehérjevegyület, az úgynevezett glutation, a xantofill luteinnel egyetemben (mindkettő megtalálható az avokádóban) kedvezően hat a szájüregi rákok megelőzésében. Egyes kutatások ígéretes eredményeket hoztak az avokádó lehetséges szerepével kapcsolatban, ami a mellrák és a prosztatarák kockázatának csökkenését illeti. Kezdeti vizsgálatok azt is kimutatták, hogy egy, az avokádóban jelenlévő vegyület rákellenes hatást képes kifejteni az akut mieloid leukémiás sejtekre. Összességében a tanulmányok azt mutatják, hogy további kutatásokat szükséges végezni az eddigi eredmények megdönthetetlen bizonyítása érdekében.
4. Védi a bőrt és a szemet az öregedés hatásaitól
Mint kiderült, az avokádóban jelenlévő karotinoidok számos különböző módon fejtik ki jótékony hatásukat szervezetünkre. Az avokádóban található lutein, valamint egy másik vegyület, a zeaxantin késlelteti, lassítja az életkorral összefüggő látásromlás, illetve látászavarok kialakulását. A két vegyület pufferként hat továbbá az oxidatív UV-károsodással szemben, ezzel védve bőrünk simaságát és egészségét. Az avokádóban található karotinoidok biohasznosulása magas, azaz könnyen felszívódik a szervezetünkben; ezért a többi gyümölcs- és zöldségfélével összehasonlítva is igencsak megtérül a rendszeres fogyasztása.
Az egészségünkre gyakorolt számtalan jótékony hatásától eltekintve extra bónusz az avokádóval kapcsolatban, hogy finom, krémes állagának köszönhetően pompás hozzávalója lehet a különböző turmixoknak, desszerteknek, mártásoknak, önteteknek, hogy csak egy párat említsünk a számtalan lehetőség közül. Használjuk tehát az avokádót bátran és gyakran a konyhában!
Kapcsolódó írások:
Így csíráztasd ki az avokádó magját >>