3+1 dolog, amit érdemes tudni a gyerekbarát kert kialakításához

3+1 dolog, amit érdemes tudni a gyerekbarát kert kialakításához

Egy kert megálmodása mindig nagy feladat, hiszen fontos része ez a családi házaknak. A jó időben a családi és baráti összejövetelek színtere, ősszel pokrócba burkolózva lehet gyönyörködni a lehulló falevelekben, míg télen itt lehet a legjobban csodálni a hóesést. Ám ha kisgyermek is él velünk, akkor nem kérdés, hogy minden szempontból gyermekbarát kertet kell tervezni, hogy az ő számára is kizárólag élményeket jelenthessen az udvar!

gyermekbarat kert kialakitasahoz 07

1. Fontos odafigyelni a növények fajtájára!

Fontos tudni, hogy nagyon sok olyan növény létezik, amelyről sokan nem is tudják, hogy veszélyt jelenthetnek a gyerekekre. Szóval ha még csak most tervezzük a kertet és állítjuk össze, milyen növények kerülnek elültetésre, fontos odafigyelni ezekre a tényezőkre. Számos olyan mutatós növény létezik, melyek tüskéi veszélyt jelenthetnek a gyermek számára. Ilyen például a rózsa, de idesorolandó a szeder vagy akár a tűztövis is.

gyermekbarat kert kialakitasahoz 02

Léteznek emellett olyan szépségek is, amelyeket sokan előszeretettel ültetnek, ám bizonyos részei mérgezőek, ha valaki a szájába veszi azokat. Ilyenek például a leanderek, melyeknek minden része mérgező a szervezetbe kerülve, olyannyira, hogy hányást, hasmenést, fejfájást és keringési zavarokat is okozhat. Ebbe a kategóriába tartozik a tiszafa is, melynek mérgező hatásúak a levelei és a termései egyaránt. Heves szívdobogást és izomgörcsöt is okozhat bizonyos esetekben. A nárciszok hagymáira is érdemes odafigyelni, ugyanis ha esetleg megkóstolja a gyermek, szintén kárt tehet magában. Mindezek mellett természetesen még számos toxikus hatású növény létezik, melyek előfordulhatnak a kertben, vagyis minden egyes növény hatásának fontos utánanézni.

gyermekbarat kert kialakitasahoz 04

Fontos beszélni arról is, hogy ha van olyan növény a kertünkben, amely veszélyt rejt, nem kell megszabadulnunk tőle, mindössze meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket. Például ha egy elkülöníthető területen vannak a kertben ezek a növények, akkor könnyű dolgunk van, ugyanis egy ideiglenes kerítés segítségével elrejthetjük ezeket, amíg nagyobb nem lesz a gyermek. Amennyiben nem ennyire szerencsés a helyzet, tudatosan kell cselekednünk és minél előbb megtanítani a gyermeknek, hogy a kertben csak a járdán sétálunk vagy a tövises növényekhez nem szabad hozzányúlni. A mérgező növények kapcsán pedig fontos, hogy semmiképpen ne hagyjuk a kisgyermeket egyedül kószálni az udvaron, ugyanis óhatatlan, hogy megtörténik a baj.

gyermekbarat kert kialakitasahoz 03

2. Jól elzárható helyen legyenek a kerti szerszámok!

Egy kisgyermek számára elképesztően érdekes lehet egy kapa, egy gereblye, vagy éppen egy fűnyíró is, így mindenképpen kell egy zárható, biztonságos helyet találni ezeknek a szerszámoknak annak érdekében, hogy a kis kezek még véletlenül se férhessenek hozzájuk. Hiszen míg munka közben oda tudunk figyelni arra, hogy ne érjen hozzá az éles vagy szúrós eszközökhöz, addig más szituációban ez már sokkal nehezebb.

gyermekbarat kert kialakitasahoz 05

3. Tároljuk megfelelően a növényvédő szereket!

Hasonló a szabály a növényvédő szerek kapcsán, mint a fenti szerszámok esetében, ezeket is mindenképpen magasan, zárt helyen, a gyermek számára elérhetetlen helyen, megfelelően lezárva kell tárolni. Így a leghalványabb esély sem lesz arra, hogy esetleg a kicsi kárt tegyen magában.

gyermekbarat kert kialakitasahoz 06

+1 A díszeket is érdemes megválogatni

A kerti díszek és dekorációk igen csábítóak tudnak lenni, ám ezekre is érdemes gyermekszemmel tekinteni a vásárlást megelőzően. Hiszen az éles, törékeny, szúrós tereptárgyak bizony könnyen bajt okozhatnak annak ellenére, hogy kiemelkedő esztétikai értékük van.

A fentieket figyelembe véve viszont egy olyan kert álmodható meg, ahol felnőttek és gyermekek egyaránt jól érezhetik magukat. A legkisebbek pedig bátran, szabadon fedezhetik fel a terepet.

A bejegyzést köszönjünk a Lyamar.hu gyerekruha áruháznak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR