Kert tervezése 5 lépésben

Kert tervezése 5 lépésben

Egy kis fejtöréssel mesés kertet tervezhetünk házunk köré, könnyebben, mint azt elsőre gondolnánk. Bemutatjuk a teendőket lépésről lépésre.

Az alábbiakban bemutatunk néhány tervezési szempontot díszkertünk kialakításához. Az első jó tanács: ne egy darab összefüggő térként kezeljük a kertünket. A legszebb díszkertek (nem számít, hogy mekkora a méretük) akkor születnek, ha külön részekre bontjuk őket, majd funkció szerint próbáljuk felosztani az egyes darabokat. A következő 5 tipp bemutatja a tervezés menetét.

kert03

1. Funkció-meghatározás: Készítsünk egy listát, hogy tisztázzuk, mire szeretnénk használni a kertet, és ennek megfelelően milyen kerti eszközöket kell elhelyeznünk benne. Egy családi- vagy hétvégi háznál is legtöbbször van előkert, egy nagyobb füves tér napozás vagy sportolás céljára, étkező hely, pihenő hely, játszóhely a gyerekeknek, konyhakert, fűszerkert, gyepfelület (amely összekötheti a kert különböző funkciójú részeit), kerti tó, esetleg szökőkút, lugas, térelválasztó sövény.

kert

2. Határozzuk meg az egyes funkciók helyigényét és egymáshoz való kapcsolatát. A díszes előkert természetesen az utcafrontra kerül, a teraszok a ház oldalába. A napozó- és játszóteret az utca zajától távol, de az épülethez közel helyezzük, kapcsolódva a pihenőkerthez, míg legtávolabb a haszonkert kapjon helyet.

Ez után következik, hogy az egyes kerti létesítményeket összekössük utakkal, arra törekedve, hogy ne szabdalják fel a rendelkezésünkre álló zöldfelületet, hanem inkább körbe vezessék a kertben sétálókat. Az utak előnye, hogy nagyobbnak fogják láttatni a területet. A legkönnyebben úgy lehet berendezni az egyes kertrészleteket, ha zsineggel körbekerítjük, majd a tereptárgyak helyét nádpálcákkal megjelöljük.

kert tervezese ot lepesben 02

3. Mérjük fel a kert kitettségét. Ha fogalmunk sincs, hogy a nap mely részében napsütött vagy árnyékos a kert, akkor szánjunk rá időt, és figyeljük meg. Fontos szempont, ha nem akarjuk pl. az étkezőt állandó árnyékba tenni. A déli tájolású kerteket éri a legtöbb napsütés. A nyugatra néző kertek az esti napsugarakból kapnak a legtöbbet, ez tökéletes lehet egy pihenőrész kialakításához, ahol a napi munka után kiengedhetünk. A keleti oldalt leginkább délelőtt éri napfény, délután viszont már kevésbé. Az északi oldal is lehetne kellően világos, viszont gyakran a környező házak beárnyékolják, ezért tervezéskor külön figyelmet követel.

4. Készítsük el a tervet. Ha megvannak az egyes funkciójú részek, akkor egyelőre név nélkül társítsunk hozzájuk növénytömeget. Érdemes körbe térelválasztót kialakítani díszfákból, cserjékből, hogy megvédjük magunkat a kíváncsi tekintetek elől. A belső kertrészleteket is válasszuk el növénycsoportokkal, virágággyal, de törekedjünk arra, hogy mindennek legyen célja (forgalomterelés, árnyékolás, figyelem felkeltés, szélvédelem, zaj- és porszűrés).

kert tervezese ot lepesben 01

5. Eddig a használhatóságot tartottuk szem előtt, ezután következik a díszítés: a növényfajok és a kerti műtárgyak konkretizálása. Ebben segítségünkre lehet, ha számunkra tetsző példákat gyűjtünk, és közelebbről megismerkedünk a különböző növénycsoportokkal. De vigyázat, a rossz példa is ragadós! A szomszéd kertjének másolása helyett inkább kertépítő internetes magazinok böngészését ajánljunk.

S ha még mindig lehetetlennek találjuk a feladatot és inkább szakképzett kerttervezőre bízzuk a munkát, a célhoz már így is közelebb jutottunk annyival, hogy vele meg tudjuk osztani elképzeléseinket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR