Mit ültessünk a kerti utak szegélyeként?

Mit ültessünk a kerti utak szegélyeként?

A római kamillától a ligeti zsályáig.

Az utak nem pusztán összekötnek helyeket, de a kertet is felosztják, bizonyos részletekre pedig ráirányítják a figyelmet. Az sem mindegy, hogy a járdák, utak, ösvények mellé milyen szegélynövényeket választunk.

Tervezésnél mindenekelőtt az utak helyét gondoljuk végig: honnan hova szeretnénk eljutni és mely járdáknak kell tartós, szilárd burkolatot adni? Ezt követően vehetjük sorra azt, hogy milyen növényeket szeretnénk ültetni.

Utak a kertben – anyagok, formák, növények

Alapszabály, hogy a gyakran használt utak min. 1,2 m szélesek és szilárd burkolatúak legyenek. Ehhez hozzá kell számolni azt is, hogy a növényekkel benőtt út keskenyebb járófelületet biztosít. Olyan anyagból készüljenek az ösvények, járdák, amelyek a kerthez és a házhoz is illenek. A régi házakhoz inkább a durvább felületek, az új stílusú otthonokhoz a letisztult betonlapok illenek. A szegélynövényeket a talaj- és területviszonyoknak megfelelően válasszuk.

kerti utak szegelyekent 02

Évelők az út mentén

A természetes formák kedvelői választhatnak olyan évelőket, amelyek illatosak, kicsit benyúlnak az utakra és így megbontják a túl szigorú vonalakat. Ne legyenek ugyanakkor túl magasak ezek a növények, mert leszűkítik a teret. Kedvelt a kékvirágú macskamenta vagy a ligeti zsálya, amelyek jól érzik magukat a napos utak mellett és 20-60 cm magasra nőnek.

A kék vagy fehér virágokat hozó balkáni harangvirág napsütötte vagy félárnyékos helyre való. A taréjos turbántok és a tűzgyöngyvirág télen is zöld évelő. Nem csak illatos virágokkal díszítenek, de egész évben mutatósak vonzó leveleik is. Az árnyékos helyekre díszfüveket választhatunk, például sásféléket vagy perjeszittyót. Mindkét növény télen is zöld marad.

kerti utak szegelyekent 03

Keretező növények

A puszpáng, a levendula, a csipkéslevelű magyal, vagy a törpe sarlós gamandor 'Nanum' fajtája egyenes vonalban ültetve határolják az utakat. A választott növények legyenek min. 15-20 cm magasak, mert akkor optikailag jó körvonalakat biztosítanak.

kerti utak szegelyekent 09

Alternatív megoldás: a gyepút

Különösen azokon a területeken, amelyeket kevésbé használnak, a kövezett felületeken jó alternatívát jelenthetnek a füves utacskák. Ennek a változatnak számos előny van. Egy gyep út nagyon rugalmas, mindenféle formára alakítható, lehet keskeny, széles, ívelt, stb., jól illik a különféle növényekhez. Fontos a fű egyértelmű elhatárolása.

A kevésbé forgalmas utacskáknál a taposástűrő évelők, például az illatos római kamilla vagy parlagi macskatalp is használhatóak egyfajta útként. A kakukkfű is alkalmas lehet a célra, ha napos helyre kerül, ahol az aromák is jól kifejlődhetnek.

A sziklakerti növények mint a tengerparti pázsitszegfű, a különböző kőtörőfűfélék, az aubrieta vagy az árlevelű lángvirág napos helyeken érzik jól magukat, ahol túlnövik a merev vonalakat, a természetes hatást erősítik.

kerti utak szegelyekent 04

Akik kevés törődéssel is beérik

Az utak mellé olyan növények is ajánlhatók, amelyeket könnyű karbantartani és sűrű párnákat alkotnak, elnyomják a gyomokat. Közvetlenül az út szélére ültethető például az erdei berkipimó. Ez az örökzöld növény még télen is hosszan vonzó marad, világos sárga virágait márciusban hozza.
Jó választás lehet a gólyaorr is. Az örökzöld illatos gólyaorr 'Spessart' fajtája fehéres-rózsaszínes virágai júniustól júliusig nyílnak, piroslila virágokat hoz a ‘Czakor’ fajta. A lágyszőrű palástfű is ideális választás lehet.

kerti utak szegelyekent 05

kerti utak szegelyekent 06

kerti utak szegelyekent 07

kerti utak szegelyekent 08

kerti utak szegelyekent 10

Bevezető kép: Mark

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR