Így vágj bele a kertészkedésbe

Így vágj bele a kertészkedésbe

Az első lépés a célod kitűzése, és innen kezdve minden további lépés gyerekjáték. Segítünk végig, olvass tovább!

igy vagj bele 02

Szeretnélek már az elején megnyugtatni: kertészkedni bárhogy lehet. Ha szeretnéd, akkor alig lesz a kerttel teendő, de ha arra vágysz, akkor kitölti a napod reggeltől estig. Ha zöldséget és gyümölcsöt szeretnél, akár az egész éves fogyasztásod megtermelheted. Ha csak díszkertre vágysz, akkor a szürettel nem is kell foglalkoznod. Nem akarsz füvet nyírni? Nem gond, akkor a talajt majd kéreg, kövek, más növények takarják. Vagy vágysz a frissen nyírt fű illatára és a mezítláb is bejárható gyepre? A te döntésed ez is!

Mit szeretnél csinálni a kertben?

Gondold végig, hogy milyen kerti tevékenységekre vágysz. Kell egy hely, ahol a barátaiddal ücsörögsz a kertben? Nagy központi tér kell, mert szeretnél tollaslabdázni? Szeretnél egy tűzhelyet a sütögetéshez? Fákat gondoznál, metszenél, oltanál, szemeznél? Inkább a növények termesztésére összpontosítanál és minden teret ágyásokkal hasznosítanál? Szeretnél fűszerkertet, ahol megtermelheted a család egész évi fűszer- és gyógynövényeit, teáit? Szeretsz kísérletezni és megfigyelni, ahogy a természet visszahódítja a kertet? Napozni szeretnél, lehetőleg a kíváncsi tekintetektől magas sövényekkel elzárva? Ha tervezel, akkor azt döntsd el először, hogy mit szeretnél csinálni.

igy vagj bele 03

Az egyetlen meghatározó

Tényleg csak egyetlen korlátja van a céljaidnak és lehetőségeidnek: a rendelkezésedre álló terület. A kertészkedés ismereteit elsajátíthatod, a szükséges eszközöket megveheted, a növényeket felnevelheted, de a területed nehezen változtatod meg. Mielőtt belevágsz a kertészkedésbe, mérd fel a lehetőségeidet az alábbi szempontok szerint!

Mekkora a kert?

Leggyakrabban akkor gondolkodik valaki a kertészkedés elkezdésén, amikor a lakásából kertes házba költözik. A kertes házak kertje a nagyvárosok körül kisebb, vidéken nagyobb, néhánytól több ezer négyzetméterig terjedhet. Egy átlagos Pest-megyei telek 600 négyzetméter körül van, amelyből 150 nm-t elfoglal a ház és a terasz, további 50-et a kapu és a garázs. A maradék 400 nm is rendkívül bőséges, még akkor is, ha csak a fele áll rendelkezésünkre (mert például a telken ikerház áll), vagy akár csak csak egy szobányi, mert a többi terület máshoz tartozik. Még egy 100 nm-es kertben is meg lehet valósítani a zöldségtermesztés és pihenés összhangját.

Milyen a talaj?

A talaj adottság, amelyet csak részben tudunk befolyásolni. A növények egy része a savas talajt igényli (pl. rododendron, áfonya), más része a meszes talajt kívánja (pl. mandula, őszibarack), és ehhez célszerű alkalmazkodnunk. Ha a talaj agyagos és köves, akkor nehezebben alakíthatunk ki rajta egyenletes pázsitot, ha viszont homokos, akkor adja magát a gyepesítésre. Ha a talaj tápanyagban szegény, akkor a zöldségek termesztése előtt növényi tápanyagokkal, trágyával kell javítanunk rajta. Honnan tudjuk meg, hogy milyen? Kérdezzük meg az egyik kertészkedő szomszédot vagy vizsgáltassuk be a talajt egy minta alapján.

igy vagj bele 04

Mennyi víz van?

Szép kertet csak megfelelő mennyiségű öntözővízzel tudunk kialakítani. Ha ez tuti nem áll a rendelkezésre, akkor csak sziklakertben gondolkodhatsz. Ha nincs kút, akkor rendkívül takarékos öntözést kell kitalálnod és inkább szárazságtűrő kertet kialakítani. Mondj le az üde-zöld pázsitról, inkább az erős gyökerű gyümölcsfák legyenek a középpontban. De ha van lehetőség kútból vizet venni, akkor érdemes erre támaszkodva automata öntözőrendszert telepíteni, amely leveszi a kertész válláról a legnagyobb munkát: a mindennapi öntözést. Automata nélkül a fenti példa 400 nm-es kertjénél ez kb. napi egy órás tevékenység.

igy vagj bele 05

Ha a kertben túl sok a víz, akkor a növények többségének gyökere nem érzi benne jól magát, ilyenkor érdemes a kertből csövekkel és árkokkal elvezetni a felesleges vizet.

Új locsolók a Fiskars kínálatában! Tartós, kiváló minőségű öntözőberendezések, amelyek könnyen kezelhetőek és tárolhatóak, így még élvezetesebbé teszik a kertben eltöltött időt. Tovább >>

Napos vagy árnyékos?

Figyeld meg a kert területét reggel, délben és késő délután, jegyezd fel, hogy mely területek a naposak és hol vannak állandó árnyékos foltok. A napos terület jobb lesz a kerti kiülőnek és a fénykedvelő virágos növényeknek. A zöldséges ágyás és a gyümölcsfák is szinte állandó napfényt igényelnek. A nagyobb fák árnyékában is jó egy kiülő, beszélgető hely a nyári melegben, de a mélyárnyékban nem számíthatunk zöldségekre, gyümölcsökre.

igy vagj bele 06

Mit szeretnél megtartani?

Ha a kert átalakításán gondolkozol, akkor először azt tervezd meg, hogy mi az, ami jobb, ha a helyén marad. Például a fák! Ha vannak a kertben ágyások, amelyek talaja könnyen ásható, tápanyagban gazdag, akkor azt is érdemes megtartani. Ha van kedvenc üldögélős, napozós helyünk, akkor az sem véletlenül van épp ott, ahol van.

igy vagj bele 07

Ha van olyan rész, amelyet nem szeretnél megtartani, de nincs más választásod (pl. csúnya köves terület, lepukkant kamra, csupasz fal), akkor próbáld meg eltakarni, bevonni a játékba.

Ábrándozz és tervezz!

Sétálj a kertben, képzeld bele az általad vágyott tulajdonságokat. Gondold végig, milyen lesz, amikor majd kedvedre napozol, sütögetsz, beszélgetsz, kertészkedsz, termelsz vagy gyönyörködsz benne. Ha vizuális alkat vagy, rajzold le, hogy most milyen a kert és milyen lenne, ha számodra tökéletes lenne. Egy ilyen rajz már majdnem terv! Ha szeretsz ilyesmivel játszani, kivághatsz papírból alakzatokat és a kert alaprajzán belül különböző elrendezéseket is végigjátszhatsz. Ha pedig megvan az optimális elrendezés, akkor az első lépést már meg is tetted, hiszen tudod, hogy mi a teendőd. A többi lépés már sokkal könnyebb lesz!

(A cikket a Hobbikert.hu szerkesztősége készítette, a Fiskars megbízásából, de szabadon, nem igazodva tartalmi elvárásokhoz.)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR