4 "csodás" szúnyog- és kullancsriasztó – vajon megúszod épp bőrrel?

4

Az ultrahangos szúnyogriasztó, szúnyogűző karkötő, gyógynövényes oldat és illóolajos gyertya állítólag hatásos a szúnyogok és kullancsok ellen. De tényleg?

Gyakran hallani, hogy a vérszívó rovarok egyre nagyobb arányban terjesztenek betegségeket. A Lyme-kór mellett egyre több új, kullancs vagy szúnyog által terjesztett betegség felbukkanása esélyes a jövőben, így nem csoda, hogy mindenki szeretné megvédeni magát ezektől a rovaroktól. És akkor még nem is beszéltünk a csípésekről, a viszketésről és az idegesítő zümmögésről, amitől nem tudunk elaludni.

negy csodas szunyogriaszto 05

Vajon a leggyakrabban ajánlott rovarriasztó praktikák mennyire mondhatók hatásosnak? Az illatgyertya, a szúnyogűző karkötő, a szúnyogok számára “ki nem állható” gyógynövények és az ultrahangos riasztó hatékony védelmet nyújtanak a szúnyogcsípésekkel szemben?

A bőrre kenhető vagy permetezhető rovarriasztókat sokszor sikerrel tesztelik: az ismertebb márkák készítményeinek legtöbbje hatékony védelmet nyújtó termék a szúnyogokkal szemben. Ezzel szemben számos “alternatív” riasztóval találkozhatunk, melyeknek célja, hogy egy adott területet szúnyogmentesítsenek. Ilyenek az illóolajat tartalmazó gyertyák, vagy olyan karkötők, melyeknek a gyártói azt állítják, hogy távol tartják a rovarokat tőlünk. Bár ezek az egy területre összpontosító riasztók bizonyos körülmények között tényleg hasznosak lehetnek, de általánosságban nem jelenthető ki róluk, hogy szúnyogos környezetben csökkentenék a szúnyogcsípések számát vagy megelőznék a kullancsok megkapaszkodását. A távoltartásra egyelőre csak a bőrre juttatott szerek alkalmasak.

Sok termék a piacon egyszerűen nem működik túl jól. Íme négy rovarriasztó típus, amit komolyabb helyzetekben jobb elkerülni és hatékonyabb megoldást keresni helyettük.

1. Természetes riasztók

Elsőre jónak hangzik az ötlet: használjunk "természetes" szúnyogriasztót, amelynek aktív összetevője pl. szegfűszeg, citromfű vagy rozmaringolaj, és kerüljük azokat, melyek vegyszereket tartalmaznak. Ha a szúnyog nem szereti az alkalmazott riasztó szagát, akkor majd elmegy.

A termékek reklámozásakor egy apró probléma, hogy a gyógynövényes kivonatok gyártójának nem kell bizonyítania, hogy a szer tényleg elűzi a szúnyogot, csak azt, hogy a feltüntetett összetevő valóban felhasználásra került. A maradék már a citromfű és a szúnyog bensőséges viszonyára van bízva: úgy hírlik, hogy nem szeretik egymást. A növényi alapú riasztóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy működnek. Ennek megfelelően nem is mind működik. A hatékonyságuk rendkívül változatos és a legritkább esetben alapul bizonyítékon.

2. Karkötők

A szúnyogűző karkötők fő vonzereje abban rejlik hogy biztonságosak, hiszen nem kell semmit a bőrünkre kenni. Ez klassz, de nem találni komoly kutatást, amely megerősítené, hogy bármilyen hatásuk lenne az egész testen a szúnyogok elriasztására. Nem az a probléma, hogy nem tartalmaznának szúnyogriasztót, hanem valószínűleg az, hogy egy karkötő viselése nem nyújt elegendő védelmet az egész testünk számára a szúnyogokkal szemben. A hatásukat egyszerűen nem támasztja alá tudományos bizonyíték.

negy csodas szunyogriaszto 02

3. Ultrahangos riasztók

Az ultrahangos eszközökről azt állítják, hogy olyan magas frekvenciájú hangokat bocsátanak ki, melyeket az emberek nem hallanak, de pont elegendően magasak ahhoz, hogy elűzzék a kártevőket, beleértve a szúnyogokat is. A baj az, hogy nincs bizonyíték arra, hogy működnének. Pedig milyen jó lenne, hogy ha a vakond, a szúnyog, a rágcsáló kártevők, a medve és minden más kellemetlen állat “utálná” a hangját és inkább elhagyná a környéket!

Az ultrahangos riasztók gyártóit gyakran meg is bírságolják az egyes országok fogyasztóvédelmi hatóságai, mert ezek a termékek nem váltják be az ígért hatásukat. Nincs olyan komoly tanulmány, amely szerint egy szúnyogos erdőben bármit is érne egy sípoló kulcstartó.

4. Illóolajas gyertyák

Annak ellenére, hogy az illóolajas, különösen a citrusok illatát terjesztő gyertyák népszerűek, kevés bizonyíték van arra, hogy hatékony védelmet nyújtanának a szúnyogok csípésével szemben. Kellemes illatot adnak a környezetnek, a szúnyogok pedig továbbra is megtalálják az áldozatukat a környezetükben, akár szeretik a citrom illatát, akár nem.

negy csodas szunyogriaszto 03

De akkor mi az, ami valóban hat a szúnyogok ellen?

Szerencsére tényleg van olyan módszer, ami hatásos. A legfontosabb, hogy a környezetben eleve ne tegyük lehetővé, hogy szúnyoglárvák fejlődhessenek. A kertes házak esővízgyűjtő hordóját például ne változtassuk szúnyogtenyészetté, hanem takarjuk le, vagy fedjük be hálóval. Ne hagyjuk, hogy feleslegesen pangó vizek, állandó pocsolyák maradjanak a környezetünkben. A szúnyogok és kullancsok ellen védekezhetünk a kezet és a lábat védő ruhákkal, így csak a test kisebb részét kell megvédenünk. A bőrre juttatott riasztók általában tényleg hatásosak és a szúnyogok nem szállnak az ilyen bőrfelületre, a kullancsok pedig leugranak róla, ha megérzik. Hatékonyan működik zárt terekben a levegő telítése is szúnyogriasztó készítményekkel, de ilyenkor el kell viselnünk, hogy mi magunk is ezt a levegőt lélegezzük be.

negy csodas szunyogriaszto 04

Összefoglalásul: tökéletes megoldás nincs, de értelmes lehetőségek azért vannak. Ha tényleg komoly a helyzet és el kell kerülnünk a szúnyogok és kullancsok támadását, akkor ne bízzuk a véletlenre és különösen ne a hatás nélküli készítményekre.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR