A szúnyogok ellen értelmetlen fénycsapdát használni

A szúnyogok ellen értelmetlen fénycsapdát használni

Többet ártunk vele.

Egy kísérletben fénycsapdát helyeztek egy balkonra, hogy vizsgálják, mennyi szúnyogot sikerül így megfogni. Az eredmény nem túl biztató, a befogott 3742 rovarnak mindössze 1,4%-a volt szúnyog. Ez a módszer nem mondható túl hatékonynak. Ráadásul más, hasznos rovarok így tömegével esnek áldozatául a csapdának.

szunyogok ertelmetlen fenycsapda 02

Mit tehetünk mégis, ha nem akarunk szúnyogcsípéseket vakarni?

• A házban, lakásban, nyaralóban mindenekelőtt a mechanikus módszereket részesítsük előnyben. Legyen minden ajtón, ablakon szúnyogháló! Ha ez nem megoldható, akkor legalább az ágy körül legyen szúnyogháló.

• A kertben nagyon fontos, hogy az esővízgyűjtőket lefedjük. Ne álljon a víz a homokozójátékokban, vödrökben, itatókban, mert kiváló lehetőség ez a szúnyoglárvák tenyésztéséhez.

• A szabadban tanácsos hosszú ujjú inget, hosszúnadrágot viselni a kertészkedés során. Az illóolajok (pl. levendula, eukaliptusz, zsálya) bőrbe dörzsölése is segíthet. Az érzékeny bőrűek a ruhára, csuklópántra csepegtessék az olajat.

• Hasznos lehet ventillátort felállítani a terasz sarkában este. Az enyhe szellő nemcsak kellemesen hűt, de a szúnyogokat is távol tartja.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR