Olvasóink biztos tippjei a kerti szúnyoginvázió ellen

Olvasóink biztos tippjei a kerti szúnyoginvázió ellen

Természetes megoldások.

Esős volt a május, egyre több a szúnyog a házakban és a kertekben egyaránt. Bár még nem mindenhol kezdenek zavaró mennyiségben jelen lenni a vérszívók, mi már most megkérdeztük Olvasóinkat, hogy miként készülnek fel az invázióra.

Egy érdekes megoldásnak bizonyulhat a trópusokon élőktől ellesett módszer: az ajtó, ablak elé cserépben tegyünk halakat és vízinövényeket. A növények vonzzák a szúnyogokat petézni, a halak pedig jól laknak velük. Ezzel nem mindenki ért egyet, sokan azt említik, hogy pont a vízparton, kerti tavak körül él a legtöbb szúnyog. Mindenesetre a kerti tavakba ajánlatos szúnyogirtó fogaspontyot telepíteni, ami megeszi a szúnyoglárvát.

kerti szunyoginvazio ellen 02
Szúnyogirtó fogasponty (Clinton & Charles Robertson)

Amivel viszont mindenki egyetért, az egy nagyon egyszerű módszer: csalogassunk minél több madarat a kertbe, teremtsünk számukra megfelelő élőhelyet: fészkelésre alkalmas fákkal, táplálékot nyújtó bokrokkal. Ne használjunk növényvédő szereket, hagyjunk természetes részeket a kertben. Ha lehetőségünk van rá, műfészkeket is kihelyezhetünk, például a fecskék részére.

kerti szunyoginvazio ellen 03

A madarak gondoskodnak a természetes szúnyogirtásról, de így tesznek a denevérek is. Segítsük, hogy ők is életteret találjanak nálunk a padláson, a fészerben, ne bolygassuk a telelőhelyeiket! A levélkupacok, ágrakások alatt sünik, kisemlősök is helyet találhatnak, akik szintén nekünk fognak "dolgozni" a szúnyogok elleni harcban.

kerti szunyoginvazio ellen 04

A vérszívók elleni védekezést segíti, ha nem hagyunk tócsákat a kertben, például odafigyelünk arra, hogy ne álljon meg az esővíz a hordókban, homokozójátékokban, itatókban, virágalátétekben, ereszcsatornákban.

kerti szunyoginvazio ellen 05

A szúnyogok többsége ugyanis nem tud 1-5 km-nél messzebb repülni, de egyes fajok még ennél is kevesebbet utaznak. Ezért aztán nem távolról repülnek be, hanem valahol a közelben, nagy valószínűséggel a kertben rakják le a petéiket.

kerti szunyoginvazio ellen 06

Vannak olyan növények, amelyeket nem kedvelnek a szúnyogok és inkább elkerülik őket (sőt, ezek a növények általában a többi rovar számára sem vonzóak). Ültessünk bazsalikomot, citromfüvet, levendulát, kakukkfüvet, mentát, rozmaringot – az illatos levelek, virágok segítségével tarthatjuk távol a vérszívókat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR