Döntött az Európai Unió Bírósága: beszüntetik a trükközést a méhgyilkos vegyszerekkel

Döntött az Európai Unió Bírósága: beszüntetik a trükközést a méhgyilkos vegyszerekkel

Az egészség fontosabb, mint a nagyvállalatok érdeke.

Egy belga méhész panasza nyomán az Európai Unió Bírósága (EUB) 2023. január 19-én döntésében kimondta, hogy nem áll összhangban az uniós joggal az a hazánkban is korábban alkalmazott gyakorlat, hogy a cégek eseti szükséghelyzeti derogáció alapján gyártanak tiltott növényvédő szerekkel kezelt (csávázott) vetőmagokat. Ez az ítélet véget vet a tagállamok által a betiltott növényvédő szerekre adott derogációk közel felének, mivel minden ország köteles leállítani a neonkezelt vetőmagokra vonatkozó eltéréseket.

A Bíróság a belga közigazgatási bíróság által hozta meg a döntését az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe), a Nature & Progrès Belgium szervezet és egy belga méhész panasza nyomán.

eu birosag mehgyilkos vegyszerek 02

A neonikotinoid rovarölő szereket a 90-es években engedélyezték az EU-ban. Miután 20 éven át károsították az EU rovarpopulációit, az Európai Bizottság és a tagállamok 2013-ban részben korlátozták a használatukat olyan növényekre, amelyek nem vonzóak a beporzók számára. Egy sor uniós tagállam azonnal derogációt alkalmazott, hogy a tilalom ellenére továbbra is használhassák őket.

A PAN Europe évek óta küzd ez ellen a hatóságok által engedélyezett elfogadhatatlan gyakorlat ellen. Nemrégiben közzétett jelentésük szerint a tagállamok által az EU-ban betiltott növényvédő szerek esetében az elmúlt 4 évben 236 ilyen derogációt engedélyeztek. Ezek közel felét (47,5%) a neonikotinoidok teszik ki. A jelentés rávilágít arra, hogy a tagállamok nem értékelik az ilyen eltérések szükségességét és az uniós jognak való megfelelésüket, és az agrobizniszt részesítik előnyben a polgárok egészségének és környezetének védelmével szemben.

eu birosag mehgyilkos vegyszerek 03

Sajnos Magyarországon is gyakorlat volt a betiltott méhgyilkos neonikotinoid rovarirtók szükséghelyzeti engedélyezése, az azokkal csávázott vetőmagok ázsiai exportja.

Az EU növényvédő szerekre vonatkozó jogszabálya elsőbbséget biztosít a polgárok egészségének és a környezetnek, de annak végrehajtása uniós és nemzeti szinten egyaránt gyenge, miközben rendkívül erős a mezőgazdasági lobbi befolyása.

Forrás: mtvsz.hu | EU Bíróság: nincs több trükközés a méhgyilkos vegyszerekkel

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR