Így segítsük a hasznos katicabogarakat a kertben

Így segítsük a hasznos katicabogarakat a kertben

Szükségük van a táplálékra.

A katicabogarak szívesen látott vendégek a kertben, hiszen a legtöbb fajuk előszeretettel fogyasztja a levéltetveket, pajzstetveket, takácsatkákat, tripszeket, üvegházi molytetveket, ahogy a levédarázs- és lepkelárvákat is.

katicabogarakat segitsuk 02
Hétpettyes katicabogár

A közép-európai fajoknak csak kb. 4%-a valódi növényevő. Ide tartozik a lucernaböde, amely a levél színén rág, főként a szegfűféléken és pillangósvirágúakon, de a céklán és krumplin is megfigyelhető. A kertészek szívének nyilvánvalóan kedvesebbek a ragadozó fajok: egy bogár akár 100 levéltetvet is elfogyaszt naponta, ami azt jelenti, hogy a katicabogár lárvája fejlődése során 3000 kártevőt képes elpusztítani.

katicabogarakat segitsuk 03
Lucernaböde (Ben Sale)

Bár a hobbikertészek nem szívlelik a levél- és pajzstetveket, sem a többi kártevőt, ne feledjük, hogy a természetben minden élőlénynek megvan a szerepe. A katicabogarak számára például életbevágóan fontos táplálékot jelentenek, ami nem hiányozhat(na), főként nem tavasszal, a kimerítő peterakás előtt! Egyszerű a képlet: ha nincs levéltetű, akkor katicabogár sincsen.

katicabogarakat segitsuk 04
Harlekinkatica

A katicák tehát hasznos, szerencsét hozó kártevőpusztítók. Üröm az örömben, hogy az utóbbi években az idillbe belerondított az ázsiai katicabogár, más néven harlekinkatica (Harmonia axyridis), amely agresszív terjedőként kiszorítja az őshonos fajokat, és amelynek ökológiai szempontból egyáltalán nincs itt a helye.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR