4 trükk, hogy diótörő nélkül törjük meg a diót

4 trükk, hogy diótörő nélkül törjük meg a diót

Karácsonyi készülődés.

A legtöbb családban valószínűleg az adventi időszakban törik a legtöbb diót, hiszen a sütemények egyik fontos hozzávalója a csonthéjas gyümölcs. A diótörők változatos formában és kivitelben kaphatók, de nem mindenki használja őket szívesen. Van, aki inkább taposással vagy kalapáccsal próbálkozik.

diotoro nelkul diot 02

Most 4 egyszerű ötletet mutatunk, hogy kevesebb vesződséggel járjon a diótörés!

1. Fagyasztás

Tegyük a diót egy fagyasztós zacskóba, majd a bezárt zacskót rakjuk a mélyhűtőbe néhány órára. A dióban és a héjában lévő víz így megfagy, aminek hatására tágulás következik be és a héj megreped. Az így megpucolt dió kissé puhává és petyhüdtté válik, de főzéshez és sütéshez továbbra is remekül használható.

2. Áztatás

Az áztatáshoz egyszerűen egy nagy tál vízbe kell tennünk a diót úgy, hogy a víz ellepje a gyümölcsöt. Áztatás közben a dió héja felpuhul és könnyen törik. A nagyon kemény héjú dióknál nem biztos, hogy működik ez a módszer. Fontos, hogy az áztatást 12 órán keresztül célszerű végezni, ekkorra a héj elég puha lesz, könnyen törhető, viszont a víz nem hatol be a dió belsejébe, így nem indul meg a penészedés.

3. Áztatás sós vízben

Az áztatást hatékonyabbá tehetjük, ha egy nagy edénybe a vízhez 3-4 evőkanál sót teszünk. A diókat ugyanúgy áztassuk, mint az előző módszernél. Az áztatást követően rakjuk sütőbe a gyümölcsöt 4-5 percre, ezután várjuk meg, míg kihűl.

4. Gőzölés

Meglepő módon a gőzölés is eredményes lehet. Ehhez forraljunk vizet egy nagy fazékban, majd egy dióval teli szűrőt helyezzünk az edényre. A gyümölcsöt kb. másfél-két órán keresztül szükséges gőzölni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR