Ősszel hozzuk a metszőollót: kisokos a diófa metszéséről

Ősszel hozzuk a metszőollót: kisokos a diófa metszéséről

Élénk nedvkeringés.

Az erőteljes nedváramlás miatt a dió metszése nem egyszerű feladat. A termésnövelés érdekében nem éri meg a vágással bajlódnunk, de akadnak olyan esetek, amikor szükség lehet a metszésre. A diófát azonban nem tavasszal, hanem ősszel kell metszenünk.

A dió magától is szép koronát nevel. Ha a csemetét alakítómetszésben részesítjük, akkor télen tegyük. A leggyakoribb ok, amiért elő kell vennünk a metszőollót az az, hogy túl terebélyesre, nagyra nő a koronája. Az erőteljes nedvkeringés azonban sok problémát okoz.

diofa metszeserol osszel 02

A nyár elmúltával kezdhetünk neki a metszésnek. Október elejétől november közepéig a nedvkeringés a mélypontra süllyed, ilyenkor a legkisebb a gyökérnyomás, és a nyílt sebeken keresztül a diófa a legkevesebb légveszteséget szenvedi. Ilyenkor viszonylag kevés nedvet ad, gyorsabban megindul a seb gyógyulása és nem lép fel korhadás.

Amennyiben már nincs elegendő helye a diófánknak, a koronát rendszeresen szabályoznunk kell. Az ágak 5-10 évenkénti vágásával elkerülhetjük a radikális beavatkozásokat. Amennyiben száraz, elhalt ágak vannak a fánkon, azokat az év bármely időszakában eltávolíthatjuk.

Először is az elhalt, elszáradt, elfagyott vagy kedvezőtlenül helyezkedő hajtásokat vágjuk le. A túl sűrűn növő ágakat is ritkítsuk meg. A 5 cm-nél nagyobb átmérőjű ágakat 10-20 cm-re vágjuk vissza. A lógó, túlnyúló, túl hosszú hajtásoktól is szabaduljunk meg.

diofa metszeserol osszel 03

A nagy vágási sebek hátrányait enyhíthetjük, ha a szóban forgó ágakat kúpokra metsszük. Ez a speciális vágás megakadályozza a visszaszáradást a mélyebb rétegekbe és újbóli kihajtáshoz vezet A kúpból később minden irányban új hajtások nőnek, ezekből kiválaszthatunk egy-két ígéretes hajtást. A következő ősszel (vagy a rákövetkező ősszel) távolítsuk el a felesleges hajtásokat és a kiszáradt kúpmaradványokat.

Erőteljes növekedése miatt a diófa sok vadhajtást hoz. Ezek a gyökérnyakból vagy a törzsből fejlődnek és évente akár 50 cm-t is nőhetnek. A törzsből előtörő hajtásokat kicsivel a kéreg előtt vágjuk le függőlegesen. Tépjük le a gyökérből előtörő hajtásokat, így a szövetek egy részét is eltávolítjuk és megakadályozzuk az újbóli kihajtást.

Jó tudni, hogy a koronán belüli, kedvező helyzetben lévő, meredeken növő hajtásokat értékes gyümölcstermővé alakíthatjuk. Ehhez kössük le az ágat kb. 45°-os szögben, így megnyugszik a fa és energiát fordít a virágok és termések hozására.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?