5 hasznos tipp: hogyan válassz egészséges paradicsompalántát a piacon?

5 hasznos tipp: hogyan válassz egészséges paradicsompalántát a piacon?

Saját paradicsomot termeszteni a kertben örömteli élmény lehet. Ahhoz azonban, hogy az ültetés sikeres legyen, fontos, hogy a palánták egészségesek legyenek. Az alábbiakban megosztunk néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, mire érdemes ügyelni, amikor palántát választunk a piacon.

Ha piacon vásárolunk paradicsompalántát, tanácsos a növényt alaposan szemügyre vennünk és figyelni az alábbi jellemzőkre:

1. Ismerjük fel az egészséges növényt

Az egészséges paradicsompalánta levelei élénkzöldek, száruk erős. Kerüljük a sárguló, megbarnult vagy elszáradt levelű növényt, mivel ezek a tünetek általában azt jelzik, hogy a palánta valamilyen betegségben vagy vízhiányban szenved. A foltos levelek szintén betegségre utalnak. Az egészséges paradicsompalánta szára erős és feszes, nem hajlik meg könnyen. Ne vásároljunk törékeny vagy elszáradt szárú növényt, vagy olyat, amelynek a szára láthatóan beteg vagy sérült.

2. Ha lehet, ellenőrizzük a gyökérzetet

A gyökérzetnek nedvesnek, erősnek és jól fejlettnek kell lennie. A palántát a műanyag palántázó pohárból kiemelve tudjuk ezt ellenőrizni. Ha a gyökérzet száraznak, rothadtnak, fejletlennek vagy sérültnek látszik, akkor a növény nagy valószínűséggel nem lesz majd képes a kertben megerősödni és megfelelő ütemben fejlődni.

valasszunk paradicsompalantat 05

3. Válasszunk a termesztési körülményeknek megfelelő növényt

Válasszunk olyan paradicsompalántát, amely megfelel a kertünk adottságainak, például az időjárási viszonyoknak és a talajnak. Ha a kertünk földje savanyú, akkor válasszunk olyan növényt, amely ezt a környezetet kedveli.

4. Válasszunk olyan fajtát, amely megfelel az igényeinknek

Válasszunk olyan fajtát, amely megfelel az elképzeléseinknek, például ami a kifejlett növény méretét, a termés nagyságát, alakját, színét és ízét illeti. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a különböző fajták eltérően fejlődhetnek, mivel eltérő igényekkel rendelkeznek.

valasszunk paradicsompalantat 04

5. Kérdezzük meg a növény korát

Ha túl fiatal növényt választunk, akkor előfordulhat, hogy a kertbe kiültetve a vegetációs időszak alatt nem fog tudni eléggé megerősödni ahhoz, hogy a megfelelő méretet elérve termést hozzon. Tudjuk meg, hány hetes a növény, és válasszunk olyat (kb. 6-8 heteset), amely számára elegendő lesz a rendelkezésre álló idő ahhoz, hogy kiültetve megerősödjön.

Ha figyelünk a fenti jellemzőkre, akkor nagy eséllyel egészséges és erős paradicsompalántákat fogunk vásárolni a piacon. Ha pedig bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérjük meg az eladót, hogy segítsen nekünk kiválasztani a legmegfelelőbb növényeket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR