Tényleg lehet fektetve ültetni paradicsom palántát?

Tényleg lehet fektetve ültetni paradicsom palántát?

Többen esküsznek arra, hogy a fektetve ültetett paradicsom palánta nagyobb termést hoz. Vajon igaz ez? És ha igen, miért (nem)?

A paradicsom palántáját hagyományosan úgy ültetjük, hogy a kis cserépből kivett palántának a cserép méretével azonos gödröt készítünk és abba helyezzük be a fiatal növényt. A paradicsomot lehet egy kicsivel mélyebbre is ültetni, így a gyökérzete is mélyebbre kerül a talajba és a föld alá kerülő szárán gyökereket fejleszt a növény. Ilyenkor viszont a palánta magasságából “veszítünk”, úgyhogy akkor alkalmazzuk ezt a módszert, ha egyébként magas, felnyurgult a palánta.

paradicsom fektetve 02

Például a káposzta, paprika, tökfélék egyáltalán nem szeretik, ha a száruk a talaj szintje alá kerül. A paradicsom ebben különleges: a szárában lévő sejtek könnyedén alakulnak gyökérsejtté, ha úgy érzékelik, hogy a talajba kerültek. Az így kialakuló adventív gyökerek alaposan behálózzák a talajt.

De ferdén ültetni lehet?

Lehet. A paradicsom palántát akár a talaj felszínére is lehet fektetni, vagy 45 fokos szögben állítani az ültetőgödörbe. Ilyenkor a gyökérzet ferdén kerül a talajba és szélesebb területen terül el. A palánta szára ilyenkor is egy-két héten belül függőlegesbe fordul és a gyökere is elkezd lefelé hatolni a talajban.

paradicsom fektetve 03

A fektetve ültetett paradicsom növénynek némileg összetettebb gyökérrendszere lesz, amely könnyebben veszi fel a vizet és a tápanyagokat. A módszer hátránya az lehet, hogy a palántákat nehéz lehet megfelelően elhelyezni, és a túl mély ültetés bizonyos típusú paradicsomoknál nem előnyös. A módszer alkalmazásakor fontos tudni, hogy milyen típusú paradicsomot ültetünk, mivel az folytonnövő és a determinált (bokros növekedésű) paradicsomok eltérően reagálnak rá.

Mi az előnye a ferdén ültetésnek?

A ferdén ültetés előnye, hogy lehetővé teszi a paradicsomnövény számára, hogy több adventív gyökér fejlődjön ki a szár mentén, amelyek a föld alatt vannak. Ezáltal a növény sokkal összetettebb és erősebb gyökérrendszert alakíthat ki, ami segíti a víz és tápanyagok hatékonyabb felvételét, így elősegítve az egészségesebb növekedést és bőségesebb terméshozamot. Legalábbis ezt állítják a ferdén ültetés hívei.

Mi a hátránya a ferdén ültetésnek?

A folytonnövő paradicsom fajták számára a ferde ültetés előnyös lehet, mivel ezek a növények hajlékonyabb szárakkal rendelkeznek és könnyen alkalmazkodnak a ferde ültetéshez, miközben új adventív gyökereket növesztenek. A bokros (determinált) paradicsomok viszont nem a legalkalmasabbak a ferde ültetésre, mivel rövidebb, erősebb száraik nem annyira rugalmasak, és könnyebben eltörhetnek, különösen akkor, ha a növény később nehéz lesz a gyümölcstől.

A ferdén ültetett paradicsomoknál nem szabad megfeledkezni arról, hogy azért a gyökér eleve is mélyre kerüljön, ne csak a talajfelszínt szője át.

paradicsom fektetve 04

A csepegtető öntözés gyakran csak a talajfelszínt nedvesíti át, ezért a felszín közelében lévő gyökerek több vízhez jutnak az öntözésből. Viszont ha nincs öntözés, akkor sokkal jobban kitettek a száraz talajnak és a mélyebb rétegekből kevésbé tudnak vizet szívni.

Szerinted?

Kinek van ebben tapasztalata? Nagyon kíváncsian várjuk a Facebookon a cikk posztja alatt a véleményeket. Ha már próbáltad, írd meg, milyen lett!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR