8 alapvető ok, amiért a paradicsompalánták nem növekednek

8 alapvető ok, amiért a paradicsompalánták nem növekednek

Érzékeny zöldség.

Általában május közepén érkezik el a paradicsom kiültetésének ideje: az ezt követő első 2 hétben természetesnek mondható, hogy a növekedés kicsit leáll, megtorpan. Ha azonban ezután sem indul meg a paradicsomunk fejlődése, az okokat máshol kell keresnünk.

Ha túl korán történik a kiültetés, a palánták megsínylik azt, mivel hidegérzékenyek. A talajmenti fagyok elmúltát meg kell várunk, általában május közepén tudjuk kiültetni a növényeket a szabadba.

A paradicsomokat lehetőség szerint mélyebbre ültessük. A túl sekély ültetésnél kevés gyökeret fejlesztenek, alig jutnak vízhez és tápanyaghoz. A fiatal gyökerek nagyon érzékenyek, ha károsodnak, szintén gond lehet a növekedéssel. A paradicsomot ajánlott valamilyen tartószerkezet, bambuszpálca, karó mellé ültetni.

A túlzsúfoltság szintén visszavetheti a fejlődést, mert a kiültetett növények versengeni fognak a tápanyagért, vízért.

A rossz ültetési hely is lassíthatja a növekedést, a paradicsomnak fényre és napsütésre van szüksége, árnyékban vegetál. A meleget kedveli, a hideget, talajmenti fagyokat nem jól tűri. Védeni kell az esőtől is, mert károsítja a növényt és a fertőzések terjedését is elősegíti. A széltől is óvni szükséges, mivel könnyen eltörik a növény szára.

paradicsompalantak nem novekednek 02

A túl kevés tápanyag ugyanúgy gondot okozhat, mint a túl sok. A paradicsom nagy tápanyagfogyasztó, ezért a palántáknak elegendő káliumra, magnéziumra, nitrogénre és foszfátra van szükségük ahhoz, hogy erős gyökereket fejlesszenek, majd virágokat hozzanak és később terméseket érleljenek.

A paradicsomot a rossz szomszédok is visszavethetik a fejlődésben. A borsó, a burgonya, a padlizsán például rossz társ, de a bazsalikom, a spenót vagy a kukorica épp ellenkezőleg, jó szomszéd a paradicsom számára.

Figyelmet kell fordítanunk a paradicsom megfelelő öntözésére is, kiemelten fontos a rendszeres vízellátás. A növényt alulról öntözzük, lehetőleg esővízzel. A túl sok víz sem jó, a pangó víz is káros, rothad a növény töve és a gyökerek.

A paradicsompalánták számára a gazdag, jó vízelvezető és tápanyagban gazdag talaj ideális. A túl száraz és kötött talajban is nehezen növekszik a paradicsom, a legjobban laza, enyhén nedves földben érzi magát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR