Paradicsomtermesztés virágládában, vödörben, cserépben? 13 tipp, hogy sikerrel járj!

Paradicsomtermesztés virágládában, vödörben, cserépben? 13 tipp, hogy sikerrel járj!

Hasznos tanácsok elszánt balkonkertészeknek.

Az alábbi útmutató jó szolgálatot tehet mindazoknak, akiknek bár nincs kertjük, mégis szívesen belevágnának az otthoni paradicsomtermesztésbe..

1. A megfelelő hely kiválasztása

A paradicsom edényét az erkélyen, teraszon gyakorlatilag bárhol elhelyezhetjük. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott hely világos, napos legyen, ugyanis a növénynek legalább napi 6 órányi napsütésre van szüksége a zavartalan fejlődéshez. Lényeges, hogy a cserepeket, balkonládákat ne zsúfoljuk össze kis helyen, hagyjunk köztük némi távolságot. Ezzel lehetővé tesszük a szabad légáramlást és kisebb esélyt adunk a gombás betegségek terjedésének.

paradicsom viragladaban cserepben 06
Martin Belam

2. Az ültetőedény kiválasztása

Paradicsomtermesztésre alkalmas edényt válasszunk. A törpe, bokros növekedésű fajtáknak, a folytonos növekedésű koktélparadicsomnak tövenként elég egy 10-20 literes edény. A nagyobb fajták esetén válasszunk méretesebb edényeket.

3. Használjunk jó minőségű ültetőközeget, ne kerti talajt

Az edényes paradicsom optimális fejlődéséhez jó vízáteresztő képességű, könnyű, laza, levegős ültetőközegre van szükség. A kerti talaj sok esetben nehéz, kötött, ráadásul nemkívánatos kerti kártevőket és betegségeket rejthet. Ezért sokkal előnyösebb, ha üzletben vásárolt zsákos virágföldet használunk az ültetéshez.

4. Olyan paradicsomfajtát válasszunk, amely edénybe ültetve is jól terem

Bár a legtöbb paradicsomfajta nevelhető konténeres növényként, egyes fajták esetén kiemelkedő termésre számíthatunk, ha cserépben, ládában neveljük. Ilyenek egyes hibrid determinált (bokros növekedésű) és indeterminált (folytonnövő) paradicsomfajták, de a magyar tájfajták között is akadnak ilyenek.

paradicsom viragladaban cserepben 03

5. Termesszünk determinált paradicsomfajtát

Ha helyszűkében vagyunk, a determinált növekedésű bokorparadicsom lehet a jó választás, mivel – az intederminált fajtákkal ellentében – általában nem nő túl magasra vagy terebélyesre. Hibridek és hagyományos, magyar tájfajták is találhatók köztük.

6. Alkalmazzuk a helyes ültetési technikát

Sok más növénytől eltérően a paradicsompalántákat jó mélyen ajánlott elültetni. Ezzel elősegíthetjük az erős, egészséges gyökérzet kialakulását. Ültetéskor ügyeljünk tehát arra, hogy a palánta szárának alsó kétharmada a talajszint alá kerüljön. Ha például a növénykénk 25 cm magas, akkor a tetejéből csak 8-10 cm maradjon szabadon.

paradicsom viragladaban cserepben 04
junksignal

7. Lássuk el a növényeket szerves paradicsomtáppal

A paradicsomtáp értékes tápanyagokat biztosít az edényes növényeknek. Ezzel javíthatjuk a különböző ásványi anyagok – foszfor, nitrogén, kálium stb. – egészséges egyensúlyát.

8. Ügyeljünk a helyes öntözésre

A növényeket öntözzük rendszeresen: a földjüket tartsuk egyenletesen nyirkosan, ugyanakkor semmiképp ne álljanak pangó vízben! Kerüljük a szükségtelen túlöntözést. Továbbá ne a növény lombját locsoljuk, hanem a földjét, mivel a vizes levelek hajlamosabbak a gombás fertőzésre.

paradicsom viragladaban cserepben 05
Ruth Hartnup

9. Használjunk növénytámaszt

A növénytámasz lehet virágkaró, futtatórács vagy -torony stb. A lényeg, hogy a támrendszer alkalmas legyen a növény megtartására és tehermentesítésére a termésérlelés időszakában. Ha a futtatótoronyra uborkahálót húzunk, ezzel sok nem kívánt rovarkártevőt távol tudunk tartani.

10. Metszés, a hónaljhajtások kitörése

A paradicsom visszametszésére legtöbbször csak akkor van szükség, ha a növényeket túl közel termesztjük egymáshoz. Ugyanakkor a levéltőben előtörő, felesleges hónaljhajtások eltávolításával, kicsípésével (kacsolásnak vagy fattyazásnak is nevezzük) elérhetjük, hogy a növény nem burjánzik el és több termést hoz.

11. Hetente alaposan vizsgáljuk át a növényeket

Érdemes hetente ellenőriznünk a növényeinket, hogy nem találunk-e rajtuk kártevőket. Így egy esetleges rovarfertőzést még csírájában el tudjunk fojtani. Visszatérő gondot okozhatnak például a levéltetvek, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. A kártevők mellett a leggyakoribb paradicsombetegségek jeleire is ajánlott odafigyelnünk.

12. Szüreteljük le a termést

Ha a fenti hasznos tanácsokat sikerül betartanunk, jó termésre számíthatunk. Az érett paradicsombogyókat akkor szedjük le, amikor kézbe fogva már könnyen elválaszthatók a növénytől. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg a szemeket.

paradicsom viragladaban cserepben 02

13. Takarítsunk, tartsunk rendet

A sikeres paradicsomtermesztési idény végeztével mindig fontos az alapos takarítás. A használt földet távolítsuk el, ne használjuk fel újra. Ha az edényeket újra használatba kívánjuk venni, kívül-belül tisztítsuk meg, enyhén hipós vízzel fertőtlenítsük azokat. Ezt követően az edényekbe paradicsomot, de bármilyen más növényt is ültethetünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR