Termesszünk paradicsomot! De folytonnövő vagy bokros legyen?

Termesszünk paradicsomot! De folytonnövő vagy bokros legyen?

A paradicsom (Solanum lycopersicum) Dél-Amerikában őshonos növény, ahol először az aztékok termesztették ehető piros terméséért. 

Mára az egész világon elterjedt, és több mint 7500 különböző fajtája ismert. Vannak sárga bogyót termő fajták, kerekded, hosszúkás termést hozók, míg a méretet tekintve a skála az egészen mini paradicsomtól az óriásig terjed. Mielőtt azonban nekilátnánk bármelyik termesztésének, járjunk utána, a mi időjárási viszonyaink között melyiktől várhatjuk a leggazdagabb termést.

A paradicsomot általában két nagy kategóriába soroljuk: vannak a determinált növekedésű fajták (bokorparadicsom), illetve a nem determinált (folytonnövő) fajták. A determinált paradicsom, miután elér egy bizonyos szármagasságot, rendszerint nem nő tovább, hanem kezd virágot hozni, majd termést érlelni. A nem determinált paradicsom ezzel szemben hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem; jellemzően egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása. Sok kertész mindkét fajtából tart a kertjében, hogy mindkettő előnyeit egyaránt ki tudja használni.

Következzen néhány hasznos tudnivaló a determinált és nem determinált növekedésű paradicsomról, hogy mindenki el tudja magának dönteni, melyikkel jár jobban a kertjében!

determinalt folytonnovo paradicsom 01

Determinált paradicsom (bokorparadicsom)

A determinált paradicsom a fajtától függően különböző szármagasságú lehet. Léteznek törpe fajták, amelyek csupán 60-80 cm magasra nőnek, míg más fajták az akár másfél méteres magasságot is leérhetik. Előre megjósolható mérete és korlátozott növekedése miatt a determinált paradicsom kiváló választás, ha könnyen karbantartható dézsás konténerkertet tervezünk például a teraszra, a tornácra vagy az erkélyre. A bokorparadicsom kifejezetten jól érzi magát ilyen körülmények között, mivel általában nagyobb távolságra van szükség két növény között és a saját ültetőedény is kimondottan ideális a bokorparadicsom számára. A különösen apró terek esetén a törpe fajták javasoltak, mivel nem annyira terebélyesek. A nagyobbra növő fajtákat szükség esetén célszerű kikaróznunk.

A növény méretével szorosan összefügg a terméshozása. A determinált paradicsom általában egyszerre leterem; rendszerint egyetlen hónap leforgása alatt beérik az összes paradicsomszem, miután elérte a kifejlett méretét. A virágok a hajtások végén alakulnak ki, majd kezdenek terméssé fejlődni. Az ugyanazon a száron elhelyezkedő paradicsomszemek általában egymást követő napokon érnek be, míg a teljes növényről körülbelül egy hónap alatt leszüretelhető az összes termés.

Azok a kertészek, akik egyszerre szeretnének nagyobb mennyiségű paradicsomot leszüretelni, általában determinált fajtát választanak. A befőzni való paradicsom is ezek közé tartozik. Ha az ültetést több időpontra elosztjuk és különböző érési idejű fajtákat választunk, gyakorlatilag az egész idényben folyamatosan szüretelhetünk paradicsomot.

determinalt folytonnovo paradicsom 02

Nem determinált (folytonnövő) paradicsom

A nem determinált vagy folytonnövő paradicsomfajták egészen más élménnyel ajándékozzák meg a kertészt. Az egyik fontos tudnivaló, hogy ezeknek a fajtáknak nam marad abba a növekedése és a terméshozása az adott idény alatt. Így akár a 4-5 méteres magasságot is elérhetik. Nyilvánvalóan szükség lesz valamilyen stabil növénytámaszra – rácsos vagy más típusú függőleges futtatóra – a növény erőteljes növekedésének biztosítására. A növénytámasznak köszönhetően azonban meglehetősen kis térben és más növényekhez közel is remekül nevelhetők, különösen a törpe fajták, amelyek a többi folytonnövő fajtával szemben nem válnak annyira terebélyessé.

A folytonnövő paradicsomfajtákat általában egészen más céllal termesztik, mint a bokorparadicsomot. A virágok folyamatosan jelennek meg a szárak különböző pontjain, és miután beindul az érés, egyszerre mindig csak pár szem érett paradicsomot tudunk betakarítani. A nem determinált paradicsom ezért kiválóan alkalmas a konyhakertekbe, mivel lehetővé teszi, hogy a salátához, szendvicshez időről időre be tudjunk gyűjteni néhány érett szemet. A lassabb ütemű betakarítás kényelmesebb tehát, mivel nem kell egyszerre több tucatnyi érett paradicsom tárolásáról gondoskodnunk.

Léteznek továbbá erőteljes növekedésű úgynevezett féldeterminált fajták is, amelyek miután letermettek, újra virágot hoznak, majd másodszor is teremnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR