Tippek a paradicsom ültetéséhez: így kerüljön a kerti ágyásba!

Tippek a paradicsom ültetéséhez: így kerüljön a kerti ágyásba!

Nem mindegy, milyen mélyen kerül a földbe.

A paradicsom a legnépszerűbb konyhakerti növényeink egyike mind a nagybani termesztők, mint a kiskerttulajdonosok körében. Amint elmúlik a fagyveszély és az éjszakai hőmérséklet 13 °C fölé emelkedik, ideje megkezdenünk az előkészületeket a paradicsompalánták elültetéséhez. A déli, mediterrán éghajlatú országokban a kertészek a paradicsom magját közvetlenül szabadföldbe vethetik, míg a mérsékelt éghajlati övben, így nálunk is jellemzően előnevelt palánták kerülnek az ágyásokba, és ez máris felvet pár kérdést.

paradicsom ultetese tippek 02

Tippek a paradicsom ültetéséhez

A paradicsom saját fogyasztásra történő ültetéséhez számos hasznos tanáccsal tudunk szolgálni. Ha a célunk az, hogy a családot friss paradicsommal lássuk el, személyenként körülbelül három paradicsomtővel számoljunk. Ha a termést fel is szeretnénk dolgozni, személyenként 5-10 palántára lesz szükség.

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan kell a paradicsomot elültetni, essen szó arról, milyen előzetes kívánalmaknak kell teljesülniük. Az a jó, ha a palánták szára egyenes és erős, magasságuk 15-20 cm. Legyen továbbá a palántáknak 4-6 valódi levelük.

paradicsom ultetese tippek 03
graibeard

Hogyan ültessük el a paradicsomot?

Amikor elérkezik a paradicsompalánták elültetésének az ideje, az első kérdés, amely felmerül, hogy milyen mélyre is ültessük a növényt? A paradicsomnak megvan az a képessége, hogy szárán is gyökeret fejlesszen, ennek megfelelően az a helyes és biztos megoldás, ha a növényt minél mélyebbre ültetjük el. Mindjárt nem fog olyan hosszúnak tűnni a szára. Ha a paradicsom szára esetleg nem egyenes, a szárban lévő görbületnek megfelelően ássunk egy kis ferde árkot, és óvatosan fektessük bele a szár alsó részét úgy, a felső része függőlegesen felfelé álljon, majd takarjuk be földdel. Ügyeljünk arra, hogy a legalább legfelül elhelyezkedő levélpár mindenképpen fedetlenül maradjon. Vannak kertészek, akik úgy vélik, hogy a kifejezetten nyurga palántákból egészségesebb, erősebb növények fejlődnek, mint a kurtább szárú társaikból.

Az elültetett palántákat locsoljuk meg: az öntözővíz magas foszfortartalmú műtrágya gyenge oldata legyen. Ültetés után ne feledkezzünk meg az esetlegesen szükséges növénytámasz kiválasztásáról sem: ez lehet karó, paradicsomketrec, esetleg lécrács. Az, hogy mekkora legyen az ültetőtávolság a paradicsomtövek között, a támasz típusától függ. Karó vagy ketrec esetén azokat már az ültetéskor szúrjuk le a földbe, hogy később még véletlenül se tegyünk kárt a fejlődő gyökérzetben.

paradicsom ultetese tippek 04

Mekkora az ideális ültetőtávolság?

A paradicsomtövek ketrec esetén kb. 90 cm-re legyenek egymástól, míg karózás esetén ez a távolság kb. 60 cm. A növekvő paradicsomokat lazán rögzítsük a karóhoz. Ahogy említettük, a karók helyét már a palánták elültetésekor célszerű kijelölnünk és a talajba ledugnunk. Ha több sorban nevelünk paradicsomot, a sorok közötti távolság kb. 1,5 m legyen.

paradicsom ultetese tippek 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR