5 szárazságtűrő talajtakaró növény, amit jóformán alig kell locsolnunk

5 szárazságtűrő talajtakaró növény, amit jóformán alig kell locsolnunk

Bírják a kánikulát.

A klímaváltozás miatt egyre többen ültetnek olyan növényeket a kertbe, amelyeket nem kell rendszeresen locsolni. Akadnak növények, amelyek örülnek a száraz, aszályos időszakoknak: a talajtakarók egy része kitűnően bírja a forró, csapadékmentes nyarakat. Ezek a növények nem csak aszály-specialisták, de ezenfelül is beérik kevés törődéssel.

A talajtakarók:

  • gondoskodnak arról, hogy az ágyás könnyen gondozható legyen,
  • befedik a talajt, ezáltal elnyomják a gyomokat is,
  • a felszín évekig jól mutat velük,
  • megkötik a port a levegőből és oxigént termelnek,
  • a vizet párologtatják a levelek, ami további lehűlést biztosít
  • elősegítik a fajgazdagságot, beporzókat és kisállatokat csalogatnak a kertbe azzal, hogy táplálékot és menedéket nyújtanak,
  • felveszik az esővizet, a nagy esőknél így tehermentesítve a csatornákat,
  • megakadályozzák talaj erózióját.

Ezek a talajtakarók jól bírják a szárazságot:

Gyopáros üröm (Artemisia ludoviciana)

Ezüstös lombjával díszít, elérheti akár a 60-100 cm-es magasságot is. Télálló növény, meleg, napos helyre ültessük, jó vízelvezető képességű talajba. Kevés tápanyagot igényel, ennek biztosításához elegendő egy vékony mulcsréteg. Májusban visszavághatjuk, de ez nem feltétlenül szükséges. Azokat a hajtásokat, amelyek tavasszal a földre fekszenek, valamennyire metsszük vissza, hogy a növény jobban elágazódjon és alacsonyabb maradjon.

szarazsagturo talajtakaro noveny 02
Leonora (Ellie) Enking

Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)

15-60 cm magasra nő, párnaszerűen terül, ezüstszürke, gyapjas lombjával és rózsaszínes, vörös vagy fehér ajakos virágaival díszít. Igénytelen, kedveli a napfényt és a meleget, jól illik a sziklakertek tápanyagban szegény földjébe. Kánikulában érdemes meglocsolni.

szarazsagturo talajtakaro noveny 03

Keskenylevelű kakukkfű (Thymus serpyllum)

Igénytelen, gazdagon virágzó és illatos: a kakukkfű kb. 1 m magasra nő. Kavicsos-homokos talajt és teljes napsütést kedvelő növény. Vonzza a méheket, télálló és fűszerként a konyhában is hasznosítható. Egy adag komposzt segíti a növekedését, de egyébként nem igényel sok törődést. Nagyon hosszú, aszályos időszakban locsoljuk.

szarazsagturo talajtakaro noveny 04

Borsos varjúháj (Sedum acre)

Nagyjából 5-10 cm magasra növő talajtakaró. Legjobban a száraz, tápanyagban szegény talajon nő, napos-félárnyékos helyen, még kövek között, falak tövében is megél. Virága sárga. Elviseli a hosszú aszályokat is.

szarazsagturo talajtakaro noveny 05

Piros gólyaorr (Geranium sanguineum)

A piros gólyaorr júniustól októberig piros, fehér, rózsaszín virágaival vonzza a szemet. Napos-félárnyékos helyen is megél, a kavicsos talajtól az agyagosig, homokosig, jó vízelvezetés mellett. Csak a hosszú, forró időszakokban szabad locsolni. Egy tavaszi trágyázás erőteljesebb kihajtást eredményez.

szarazsagturo talajtakaro noveny 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR