Virágládáimat egész nap süti a nap. Mit ültethetek bele?

Virágládáimat egész nap süti a nap. Mit ültethetek bele?

A balkon vagy terasz virágládái igazi színes ékkövei lehetnek otthonunknak, különösen akkor, ha okosan válogatjuk össze a bennük nevelhető növényeket. Ha a virágládáink egész nap a tűző napnak vannak kitéve, fontos, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek jól bírják a hőséget és a közvetlen napfényt. Íme, néhány kitűnő választás, amelyek nemcsak hogy túlélnek, de igazán ragyogni is fognak ebben a környezetben.

1. Záporvirág (Gazania)

A záporvirág dél-afrikai eredetű, napimádó virág, amely különösen jól alkalmazkodik a száraz, meleg körülményekhez. Napfényes helyen a virágok színe – mely a sárgától a narancson át a vörösig és a fehérig terjedhet – igazán intenzív lesz. A záporvirág rendkívül szívós, így kevés gondozást igényel, ami ideálissá teszi a balkonládákba történő ültetésre.

viragladaimat egesz nap suti 02

2. Petúnia (Petunia)

A petúnia a balkonkertészek egyik kedvence, mivel széles színválasztékban elérhető és hosszan tartó virágzásával díszít. Ezek a növények bőséges virágzáshoz bőséges napfényt igényelnek, ezért tökéletes választásnak bizonyulnak napos virágládákba. Rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást igényelnek, de ezekkel a feltételekkel meseszép látványt nyújtanak.

viragladaimat egesz nap suti 03

3. Futómuskátli (Pelargonium peltatum)

A futómuskátli lelógó, hajlott szárú muskátli, mely ideális választás virágládákba vagy akár függőkosarakba. A napfényt jól tűri, és a vízigénye sem túl nagy, így a nyári hőségben is szépen fejlődik. Virágai színes fókuszpontot adnak a balkonoknak, és rendkívül mutatósak, ahogy a ládákon túlnőve aláomlanak.

viragladaimat egesz nap suti 04

4. Kerti porcsin (Portulaca grandiflora)

Ez a kis termetű, hengeres, húsos levelű növény pompásan virágzik, ha sok napfény éri. Virágai napközben nyílnak ki teljesen, és színes pompájukkal elvarázsolják a szemlélődőket. A kerti porcsin kevés gondozást igényel, cserébe rendkívül hálás növény a teraszon, balkonon.

viragladaimat egesz nap suti 05

5. Levendula (Lavandula)

A levendula nem csak gyönyörű és illatos, de rendkívül jól tűri a tűző napot is. Méhbarát növényként nemcsak szépsége, hanem hasznossága miatt is érdemes helyet kapnia a napos balkonokon. Szárazságtűrő tulajdonsága révén ritkább öntözéssel is beéri, így a kevésbé igényes növények közé tartozik.

viragladaimat egesz nap suti 06

6. Sziklakerti szegfű (Dianthus)

A sziklakerti szegfűk szintén nagyon jól alkalmazkodnak a napos, meleg helyekhez. Kompakt növekedési formájuk és a hosszú virágzási időszak miatt kiválóan alkalmasak virágládákba való ültetésre. Virágaik szín- és formavilága rendkívül változatos, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot.

viragladaimat egesz nap suti 07

7. Csenkesz (Festuca)

Ez a dekoratív fűfajta szintén kiválóan bírja a napos környezetet, és modern, elegáns megjelenést kölcsönöz a balkonládáknak. Szürkés-zöld színe és kompakt formája miatt jól kombinálható más, színesebb balkonnövényekkel is.

viragladaimat egesz nap suti 08

Ezek a növények nemcsak hogy túlélik, hanem valóban élvezni fogják az erkélyen, teraszon uralkodó tűző napsütést. Ültetésükkor ügyeljünk arra, hogy elegendő tápanyaggal lássuk el és rendszeresen öntözzük őket, így egész nyáron át élvezhetjük majd a látványos balkonkertünket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR