5 szokatlan növénykülönlegesség, ami már márciusban vethető

5 szokatlan növénykülönlegesség, ami már márciusban vethető

A kert díszei lehetnek.

Az első tavaszi napsugarakkal megkezdődik a kerti szezon, de még kevés növény kerülhet a földbe. Akadnak viszont olyan fajok, amelyeket már ilyenkor elkezdhetünk nevelgetni – először csak a palántákat, beltéren.

Érdemes ilyenkor új, különleges növényekkel is megpróbálkozni, amelyek akár a kertünk díszeivé is válthatnak!

Articsóka (Cynara scolymus)

Az ínyencek jól ismerik az articsókát például a pizzák tetejéről, de ezek a hatalmas virágok dísznövényként is igen mutatósak. Az articsókamagok 20 °C-ot igényelnek a csírázáshoz, ezért az előnevelést a házban kell elkezdenünk. Gyorsabban csíráznak a magok, ha vetés előtt néhány napig meleg vízben áztatjuk őket. Vessük őket egy vetőtálcába, humuszban gazdag földbe és helyezzük világos, meleg helyre a tartót.

2-3 héten belül megjelennek az első magoncok. Ahhoz, hogy ne nyúljanak meg, sok fényt igényelnek. Amennyiben az időjárás borús, világítsuk meg őket növénylámpával. A fiatal növényeket pikírozni kell, hogy ne legyenek túl sűrűn. Április közepén-végén tudjuk őket a szabadban napos helyre ültetni.

ot szokatlan novenykulonlegesseg 02

Feketegyökér (Scorzonera hispanica)

A kevéssé ismert feketegyökér háromszor annyi vasat és kalciumot tartalmaz, mint a spárga. Valóságos vitaminbomba! Március végétől április elejéig közvetlenül a szabadföldbe vethető, ehhez az ágyást elő kell készítenünk, 3 héten keresztül talajlazítással. A magok kb. 3 cm mélyre kerüljenek, a sortávolság 30 cm legyen. 3-4 hét múlva megjelennek az első magoncok. Ha túl sűrűn nőnek, 7-10 cm-re távolságra válasszuk szét őket.

ot szokatlan novenykulonlegesseg 03
Beck

Tollkalász vagy nyúlfarkfű (Lagurus ovatus)

A különleges fűféle márciusban az ablakpárkányban vethető, májusban kerülhet ki először a szabadfölbe a palántája. Vessük a magokat vetőtálcába és állítsuk világos helyre őket. 3-4 hét elteltével kell a fiatal növényeket pikírozni. Májusban napos helyre ültethetjük a szabadban, a talaj legyen jó áteresztőképességű és homokos.

ot szokatlan novenykulonlegesseg 04
Glenn McIntosh; Len Worthington

Bókoló disznóparéj (Amaranthus caudatus)

A Dél-Amerikából származó egynyári növény gyönyörű, sötétvörös virágzatával hódít. Aki a kertjét ezzel a növénnyel szeretné díszíteni, annak a palántanevelést már márciusban meg kell kezdenie. Ehhez mindössze egy vetőtálcára lesz szükségünk, amelyben a magok 15 és 18 °C közti hőmérsékleten csírázhatnak. Kb. két hét elteltével csökkenthetjük a hőmérsékletet 12-15 °C-ra. 3-4 hét elteltével pikírozhatjuk és kis cserépbe ültethetjük a palántákat. A Fagyosszentek elmúltával a fiatal növényeket a szabadba kiültethetjük.

ot szokatlan novenykulonlegesseg 05
Alex Lomas

Fátyolvirág (Gypsophila)

Esküvői dekorációban vagy virágcsokorban már bizonyára találkoztunk a fátyolvirággal. A törékeny kis egyéves növény különösen jól érzi magát sziklakertben, de dézsában is nevelgethetjük. A magvetéstől függően május-júniusban virágzik, ennek érdekében legkésőbb márciusban kerüljenek a magok a földbe. Szórjuk a magokat vetőtálcába, a hőmérsékletnek kb. 15 °C-nak kell lennie. Kb. 4 héttel később kis cserépbe pikírozhatjuk a magoncokat, és 10 °C-on tovább nevelgethetjük őket. Enyhébb klímájú területeken március végén közvetlenül a szabadföldbe is vethetünk. Kelés után a palántákat kb. 30 cm egymástól ültessük.

ot szokatlan novenykulonlegesseg 06

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?