5 virág, illetve fűszernövény, amely természetes szúnyogriasztóként hat

5 virág, illetve fűszernövény, amely természetes szúnyogriasztóként hat

Nem csupán a kertben, de vágott virágként is elűzik a szúnyogokat!

A szúnyogriasztó növények a kert hősei: színes virágok vagy éppen intenzív illatú fűszer- és gyógynövények, amelyek elűzik a vérszívó rovarokat, miközben illatuk ránk, emberekre pozitívan, nyugtatóan hat.

De kezdjük az elején. A legelső lépés, amit a szúnyogok távol tartása érdekében tehetünk, hogy a megfelelő növényeket ültetjük a kertünkbe. Ilyen növények többek között a levendula, a bazsalikom, a menta, az illatozó muskátli, illetve a bársonyvirág.

Ezen nagyszerű növények szúnyogriasztó hatását természetesen nem csupán úgy élvezhetjük, ha a virágágyás kellős közepén kissámlira csücsülünk. A növényeket közelebb is hozhatjuk a házhoz. Például állítsunk össze belőlük virágkompozíciót, csokrot, a vázákat pedig helyezzük el több helyen a tornácon, teraszon. A siker nem marad el: a szúnyogok messze el fogják kerülni a számukra kiállhatatlan szagú csokrokat!

A több vázából álló virágkompozíció nagy előnye, hogy hordozható: adott esetben könnyedén áthelyezhetjük valamennyi üveget egy szabadtéri étkezőasztalra, ahol a különböző növények szúnyogriasztó hatása össze fog adódni.

szunyogriaszto novenyek 01

Levendula

A levendula a virágaiban található illóolajoknak köszönheti erős, aromás illatát. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb aromaterápiás növényünk. Bár kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy a levendula illóolaja pontosan milyen előnyös hatást fejt ki az egészségünkre, friss, üde, gyógynövényes illatának belélegzése sok embert megnyugtat. Szemben a szúnyogokkal, amelyek egyenesen irtóznak tőle!

Állítsunk pár csokor levendulát átlátszó üvegvázákba. Ha esetleg nincs vázánk, poharak, illetve befőttes üvegek is tökéletesen megfelelnek a célra. Festői látványt nyújt a vázákban elrendezett fogazott levendula vagy a csipkézett lombjával is díszítő tűlevelű levendula.

szunyogriaszto novenyek 03

Illatozó muskátli

Az illatozó muskátlinak számos egzotikus illatú változata ismert. Ha szétmorzsoljuk pár levelét az ujjaink között, máris élvezhetjük a felszabaduló csodás citrom-, csokoládé-, mandula-, almavirág- vagy éppen rózsaillatot.

szunyogriaszto novenyek 02

Bazsalikom

A mediterrán hangulatot árasztó bazsalikom nem csupán a szúnyogokat, de a legyeket is távol tartja. Nem árt ezért tartanunk belőle pár cseréppel a teraszon. Nem hiányozhat egyetlen fűszerkertből sem, ahol is a napos fekvést és az enyhén nyirkos talajt kedveli.

szunyogriaszto novenyek 04

Bársonyvirág

A jellemzően narancssárga vagy citromsárga virágaival díszítő bársonyvirág legkedveltebb egynyári növényeink egyike. Erős, átható illata számos kártevőt elrettent, ezért gyakran ültetjük védősorfalként a konyhakerti növényeink közelébe.

Vágott virágként válasszunk neki egy kisebb méretű, alacsony vázát. Csupaszítsuk le a levelektől a szára vízbe érő végét. Ezzel megelőzhetjük, hogy a növény gyors rothadásnak induljon, illetve a víz a vázában zavarossá, opálossá váljon.

szunyogriaszto novenyek 05

Menta

A mentának, köztük a borsmentának nem csupán természetes szúnyogriasztóként vehetjük hasznát. Finom teát is főzhetünk a fiatal, zsenge leveleiből, illetve felhasználhatjuk minden olyan étel elkészítéséhez, amelynek receptje mentás ízt ír elő.

szunyogriaszto novenyek 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR