5000 fajta téli margitvirágból

5000 fajta téli margitvirágból

A krizantém a Föld legrégebben termesztett dísznövényei közé tartozik, így hihetetlen sok fajtáját termesztik jelenleg is. Ősszel is ültethető, de a fagyok ellen a tövét védenünk kell.

A krizantémok magassága: 40-80 cm, fehér, sárga, aranybarna, barnásvörös, rózsaszínű, egyszerű, félig telt és telt virágúak. A napos termőhelyet kedvelik, egyes fajáik fagyérzékenyek lehetnek. Szaporításuk magvetéssel és tőosztással történhet.

Krizantém

A több mint 2000 éve ismert kerti krizantém egyike a Föld legrégebben termesztett dísznövényeinek. A 18. század végén érkezett Európába Kínából és Japánból. Ma kb. 5000 fajtája ismeretes (nagyrészük csak üvegházban termesztett vágottvirág). A krizantém bő virághozamú évelő, virágzatai vázában is sokáig megtartják színüket. Egyes fajták virágai még az első fagyok után is kis ideig még díszítik a kertet.

Ültetés

A tavaszi ültetés mindig sikeresebb az őszi ültetéssel szemben.

Csomagolva

Ápolás

A krizantémok közepesen fagytűrők. Zord időjárású helyeken lazán elhelyezett fenyőágakkal legalább a legérzékenyebb fajtákat védenünk kell a fagy ellen. A legbiztonságosabb eljárás az, ha a töveket a kertből kiemelve fagymentes helyen teleltetjük át, és tavasszal újra kiültetjük őket a kertbe.

Jó tanács

Ősszel a cserépbe ültetett krizantémok bent a lakásban, világos, hűvös és levegős helyen még hosszú ideig virágoznak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR