6 jó ok, miért érdemes az elnyílt virágfejeket eltávolítanunk

6 jó ok, miért érdemes az elnyílt virágfejeket eltávolítanunk

Lássuk, miért fontos, hogy az elhervadt, megcsúnyult virágokat rendszeresen eltávolítsuk a kertből!

A virág legfőbb célja, hogy lehetővé tegye az adott növény szaporodását. Természetesen a kertész is jól jár a rengeteg virággal: páratlan látványt nyújt egy sokszínű, változatos kert. De ahogy a virág hervadásnak indul, úgy kezd csúnyulni, és úgy kezdi a növény az energiáját a magérlelésre összpontosítani. Ez csökkenti az életerejét, egynyári virágok esetén pedig azt jelzi, a növény elérkezett élettartamának a végéhez.

Az elnyílt virágfejek leszedegetése nem tartozik a legbonyolultabb kerti teendők közé. Ha viszont nagyok a virágágyásaink vagy a balkonkertünk, a munka meglehetősen időigényesnek bizonyulhat. Ha mégis sikerül rendszeresen időt szakítanunk rá, fáradozásunk kifizetődik, mivel akár az első fagyokig is élvezhetjük a színes virágpompa látványát.

Hogy munka közben kedvünket ne veszítsük, íme hat ok, miért érdemes eltávolítanunk az elnyílt virágokat!

1. A növény bombaformájának megőrzése

Ollóval vagy metszőollóval hetente akár több alkalommal is járjuk körbe az ágyásokat, nézzük át az edényes növényeinket. Ha azt látjuk, hogy elnyílt virágfejek csúfítják el az összképet, cselekedjünk. A hűvösebb kora esti órák ideálisak a munka elvégzéséhez. Jutalmul lépjünk hátra és csodáljuk meg a végeredményt.

viragfejek eltavolitasa 01

2. A virágzás időzítése

Az elnyílt virágok eltávolításával átvehetjük az irányítást a virágzás folyamata felett. Elérhetjük, hogy az újabb virágzás egy bizonyos (számunkra fontos vagy nevezetes) időpontban következzen be. Ha például szorgalmasan lecsipegetjük a hervadásnak indult virágfejeket, mielőtt elutaznánk nyaralni, megelőzhetjük, hogy távollétünk alatt az élettelen virágfejek rothadásnak induljanak. Mire hazatérünk, már várnak az új, friss, illatos virágok.

viragfejek eltavolitasa 03

3. A levelek károsodásának megakadályozása

Célszerű a petúnia, a muskátli és a törpe nebáncsvirág hervadt virágait már azelőtt eltávolítanunk, mielőtt azok a növény lombjára hullanának. A nedves szirmok a levelekhez tapadva rothadást idézhetnek elő, ami végül csúnya, barnás foltok formájában láthatóvá is válik. Óvatosan rázzuk meg a növényt, hogy a lehullott szirmok leperegjenek a levelekről.

viragfejek eltavolitasa 05

4. A felmagzás megelőzése

A virágok a beporzást követően, miután a szirmaikat is elvesztették, elkezdenek magot érlelni. Ezzel elvonják a növény tartalékait a további virágbimbók fejlesztésétől. A szagosbükköny például igen hamar hüvelytermést hoz, benne érő magokkal. A legjobb tehát, amit tehetünk, hogy a virágokat vágott virágként otthonunk díszítésére vázába állítjuk, vagy az összes elhalt virágfejet késlekedés nélkül eltávolítjuk.

viragfejek eltavolitasa 04

5. A rizómák feltöltése energiával

A rizómás évelőknek, mint például a liliomoknak, szükségük van arra, hogy – mintegy újratölthető elemként – visszaállítsák rizómáik optimális energiaszintjét. Ennek célja, hogy a következő évben ismét teljes erőbedobással tudjanak virágot hozni. Ezt a folyamatot nem segíti, ha a növény a rendelkezésre álló energiáját elvirágzás után magérlelésre fordítja, éppen ezért fontos, hogy a szirmok lehullása után eltávolítsuk az elhalt virágfejeket.

viragfejek eltavolitasa 07

6. A magukat újravető növények kordában tartása

Számtalan olyan növény létezik, amelyek elvirágzás után ezrével állítanak elő magokat. Ha ezeket a földre hullott magokat hagyjuk kicsírázni, annyi kis palánta lepi el a kertet, hogy lépni se tudunk majd tőlük. Buzgón újraveti magát például a hunyor, a palástfű, a harangláb vagy a díszmák. A magházakat távolítsuk el, még mielőtt beérnek bennük a magok és kiperegnek.

viragfejek eltavolitasa 02

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR