10 remek növényválasztás a sírok beültetésére

10 remek növényválasztás a sírok beültetésére

Takar, díszít, keretez.

A temetői virágoknak mindenekelőtt kevés törődéssel is be kell érniük, hiszen nem tudunk nap mint nap foglalkozni velük. Ugyanakkor fontos, hogy a szárazságot, meleget is jól viseljék. Némelyik virág szimbolikus jelentőséggel bír, hagyományosan a sírok kedvelt növényei közé tartozik.

sirok beultetese 06

Általában 3 szerepe lehet a sírra kerülő növényeknek:

Keretnövények: évelők és fásszárúak, amelyek optikai keretet adnak a sírnak. Gyakran örökzöldek, de az évelők és a hagymás növények is megfelelhetnek erre a célra.

Talajtakarók: a sűrűn növő, alacsony növények ideálisak a sírra, ezek között örökzöldeket és évelőket is találunk. Elnyomják a nemkívánatos gyomokat, megakadályozzák a talaj kimosódását és csak évi 2-3 alkalommal kell őket visszavágnunk, hogy sűrű szőnyeget képezzenek.

Szezonális kiültetések: virágzásukkal színfoltot jelentenek minden évszakban. Ezek a növények az év folyamán cserélődnek.

sirok beultetese 02

10 remek választás, ami ajánlható a sírokra:

Keretnövények és talajtakarók:

1. Kis meténg: alacsony, kúszó növekedésű. Jól viseli a szárazságot, félárnyékban érzi magát jól. Április-májusban virágzik az örök élet, a hűség és az állandóság szimbóluma.

sirok beultetese 04

2. Illatos gólyaorr: rózsáspiros virágaival és hosszú virágzási idejével hódít, ősszel a levelei pirosas-sárgára színeződnek.

3. Kékcsenkesz: díszfű, amely kékesszürke, párnás csomókat képez. Napos, sovány helyeket kedvel, kis sírokra is alkalmas.

4. Csipkéslevelű magyal: örökzöld, jól tűri a metszést.

5. Keserű porccserje: nagyon lapos, mindössze 5 cm magas szőnyeget képez, ideális száraz, napos helyekre.

Szezonális kiültetésekhez:

6. Százszorszép: tavaszi kiültetéshez. Fajtától függően fehér, rózsaszín, lilás vagy sötétvörös virágokkal, szimbóluma az anyai szeretetnek és az alázatnak.

7. Kerti és szarvacskás árvácska: tavaszi és őszi kiültetésekhez. A szarvacskás árvácska különösen jól tűri a forróságot és az időjárás viszontagságait. Jelképe a szentháromságnak, Krisztusnak és az alázatnak.

sirok beultetese 05

8. Begóniák: klasszikus nyári virágok, május közepétől ültethetjük őket.

9. Nagy szívvirág: nyári beültetéshez. Szívformájú, rózsás-fehéres virágaival, amelyek könnycseppként csüngnek alá, szimbóluma a szerelemnek és a szomorúságnak.

10. Hanga és csarab: őszi beültetéshez. Ezek a növények a homokos, savanyú talajt kedvelik.

sirok beultetese 03

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR